Super Bowl Preview: Baltimore Ravens

Door

Cincinnati Bengals v Baltimore RavensAlle ogen waren dit jaar gericht op Tom Brady en Peyton Manning in de AFC, want één van hen zou toch zeker in de Super Bowl terecht komen. Maar uiteindelijk werden ze beiden verslagen door niemand minder dan Joe Flacco. Een quarterback die eigenlijk nog steeds op zoek is naar respect van de buitenwacht. Want ondanks dat hij als enige rookie in zijn eerste seizoen twee uitwedstrijden in de playoffs won, en ook de enige quarterback was die in elk van zijn eerste vier seizoenen een playoffwedstrijd won, waren er weinig believers.

Hier lijkt nu langzaam een einde aan te komen. Toen Flacco en zijn zaakwaarnemer aan het begin van het jaar uitspraken deden over hoe goed Flacco wel niet was, werd alom bespot. Een contract van 100 miljoen dollar? Dat was hij zeker niet waard volgens de analisten. Nu, na een overwinning op zowel Manning als Brady lijken diezelfde analisten bij te draaien. Uitgerekend in een jaar dat de defense van Baltimore niet een top-vijf defense is bereiken ze de Super Bowl.

Een vergelijking met een quarterback als Rex Grossman kan dus ook bij deze de koelkast in. Waar Grossman een paar jaar geleden met Chicago de Super Bowl haalde door zwaar op zijn defense te leunen, heeft Flacco dit jaar laten zien dat hij ook zelf het verschil kan maken wanneer dit nodig is. In het duel met Denver moest Baltimore van een achterstand terugkomen en was het Joe Flacco die zijn team naar een heroïsche overwinning leidde. En tegen New England was het niet de grote Brady-show maar de grote Flacco-show. Brady worstelde, Flacco schitterde en Baltimore won.

De statistieken die Flacco tijdens de playoffs laat zien zijn indrukwekkend, en dat is wat telt. Resultaten tijdens het reguliere seizoen zijn wel degelijk belangrijk, maar in de playoffs betekent één slechte wedstrijd meteen einde oefening. Waar dit in het verleden Flacco vaak opbrak, lijkt het nu de omgekeerde wereld: aan het einde van het reguliere seizoen ging het slecht met Baltimore – van de laatste vijf wedstrijden werden er maarliefst vier verloren. Ook Flacco maakte hierin een soms wat twijfelachtige indruk. De discussie laaide weer op: was Flacco nu wel echt een elite quarterback?

Lees hier de hele Super Bowl Preview over de Baltimore Ravens.

flacco

Ook leuk om te lezen