Strasburg werpt zich ook op als aanvalsleider

Door

Pitchers staan er niet om bekend dat zij zich opwerpen als aanvallende leiders. Nee, de heuvelmannen moeten juist de slagploeg van de tegenstander lam zien te leggen. Stephen Strasburg bewees zondag het tegendeel. De 23-jarige ace van Washington Nationals leidde zijn ploeg met een single en zijn eerste homerun langs MLB-revelatie Baltimore Orioles.

Na de eerste twee innings leek Strasburg af te stevenen op z’n tweede nederlaag. De Orioles, de verrassende leider in de AL East, hadden een snelle 3-0 voorsprong genomen. Onder aanvoering van Strasburg gingen de Nats erop en erover.

Nadat Wei-Yin Chen al een solo homer moest toestaan van Jesus Flores in de vierde inning verscheen Strasburg in het slagperk. Een strikeout leek in de maak. Daarmee zou de inning meteen zijn afgelopen. Maar de 0-2 pitch belandde dik 120 meter verder. Met deze back-to-back homerun zette hij Washington op een 5-3 voorsprong.

,,Het was een ware shock”, aldus een verbaasde Strasburg. ,,Ik heb het gevoel dat ik tijdens batting practice veel harder moet swingen om een hit te slaan en nu raakte ik ‘m op de een of andere manier heel goed.”

Niet alleen de nummer 9 hitter van de Nats was verbaasd. Ook zijn coach keek vreemd op toen de bal in de bullpen van Baltimore terechtkwam. ,,Ik verwachtte totaal niet dat Stras die breakingball zou raken”, meldde Davey Johnson. ,,Normaliter ziet hij de breakingball niet.”

Eerder in de wedstrijd – in de derde inning – bereikte Strasburg als leadoff hitter al het eerste honk. Hij noteerde een single. Dat was de aftrap van een 3-run inning van de Nationals, die de stand gelijk wisten te trekken (3-3) en uiteindelijk een 9-3 overwinning behaalden.

Aan slag was Strasburg indrukwekkend, maar dat gold ook voor z’n prestatie op de heuvel. In vijf innings tijd gooide hij 8 K’s, kreeg vier hits tegen en stuurde slechts één Oriol met vierwijd naar het eerste honk.

Dat hij relatief kort in de wedstrijd was, had te maken met een probleem in z’n biceps. Johnson haalde hem sneller dan gehoopt van de heuvel, maar toen had Strasburg z’n stempel al gedrukt op de game: defensief en aanvallend!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen