Steve Nash: de allerbeste van de vrijeworplijn

Door

Als je denkt aan schutters in de NBA denk je al gauw aan spelers zoals Reggie Miller en Ray Allen. Zij hebben niet voor niets de meeste driepunters geschoten van alle spelers in de NBA, zij verdienen de waardering als schutters.

Steve Nash staat bekend om andere dingen. De tweevoudig MVP staat bekend als een van de beste spelverdelers op dit moment en misschien wel aller tijden. De Canadees deelt gemiddeld, over zijn hele carrière, 8.4 assists per wedstrijd uit.

Sinds het seizoen van 2004 is Nash niet meer onder de 9 assists per wedstrijd gekomen met als hoogte punt het seizoen 2007 waar hij er 11.7 per wedstrijd uitdeelde. Velen zijn van mening dat Nash dat seizoen nog beter speelde dan de twee seizoenen ervoor waarin hij achtereenvolgend MVP werd. Ook de manier waarop Nash zijn assists uitdeelt is iets kenmerkends voor zijn spel. Elke wedstrijd zit er een pass tussen die eigenlijk niemand verwacht, maar hijzelf achteloos lijkt te geven.

Nash is dus een spelverdeler in hard en nieren. Toch is er nog een ding waar hij misschien wel de beste ooit in is: schieten. Nash schiet gemiddeld over zijn hele carrière 49% van zijn schoten binnen de driepuntlijn raak. Buiten de driepuntlijn is Nash zeker op 43% procent van zijn schoten. Als voorbeeld: Ray Allen schiet 40% van zijn driepunters raak, bekeken over zijn hele NBA loopbaan.

Vanaf de vrije worp lijn is het voor Nash helemaal geen moeite. Sinds afgelopen nacht, in de gewonnen wedstrijd van zijn Phoenix Suns tegen de New Jersey Nets, is Nash de beste vrije worp schutter ooit. Nash haalde Mark Price in die 90.39% raak schoot in zijn loopbaan. Nash staat met de 11 gemaakte vrije worpen van vannacht op 90.40%. Wat vast staat is dat Steve Nash heel zeker een van de beste schutters ooit is in de NBA. Met de percentages die hij nu heeft kan hij iets unieks doen, naast wat hij allemaal al heeft bereikt.

Foto: commons.wikipedia.org

Ook leuk om te lezen