Steve Kerr eindelijk coach in New York

Door

T-Mobile Rookie Challenge and Youth Jam

Aankomende zondagavond zal de jaarlijkse All Star-wedstrijd gespeeld gaan worden. Traditiegetrouw worden de startende spelers gekozen door de fans. De coaches worden echter gekozen op basis van pure statistiek. De coaches met het beste record hebben de leiding over de selectie vol supersterren. Steve Keer is komende zondag de coach van de toppers uit het westen. Voor het speciaal een plekje gereserveerd op de bank in het Madison Square Garden. Een plek waar hij al eerder een optie op genomen had.

Verloren zoon
We spreken maart van het vorig jaar. De verloren zoon is terug in de ‘Big Apple’. In vijf jaar tijd, tegenover $60 miljoen, gaat Phil Jackson van de New York Knicks weer een succesvol team maken. Supporters zullen weer trots zijn op hun team, grote namen zullen weer vereerd zijn om voor de Knicks te spelen en misschien lonkt er zelfs wel kampioenschap.

Doordat de Knicks geen keuzes in de Draft hadden, lag de nadruk voor Jackson in het aantrekken van een hoofdcoach. De ‘Zen Master’ zweert bij zijn eigen systeem en zocht een coach die daar bekend mee was. Steve Kerr leek daarbij de ideale man. Hij had, niet zonder succes, met Phil Jackson gewerkt in Chicago en kende de ‘triangle’ dus door en door.

Kerr
Dat Jackson direct bij Kerr uitkwam was enigszins opvallend te noemen. Steve Kerr was sinds 2010 analist bij TNT, dezelfde omroep als Charles Barkley. Eerlijk is eerlijk, dat deed hij goed. Hij werd door zijn collega’s gewaardeerd om zijn uitmuntende voorbereiding en zijn vakinhoudelijke kennis. Maar hij had nog geen minuut als coach langs de kant gestaan. Niet als hoofdcoach, niet als assistent en zelfs niet als coach bij het schieten. Wel had hij ervaring als general manager bij de Phoenix Suns, maar ook daarover was iedereen niet even enthousiast.

Toen duidelijk werd dat Kerr wel oren had naar een dienstverband als hoofdcoach van de Knicks probeerde Phil Jackson zijn slag te slaan. Een karig openingsbod van $13 miljoen voor drie jaar kreeg Kerr voorgeschoteld. Daar sprak niet echt vertrouwen uit vond Steve. Hij wilde een gegarandeerd vierde jaar op zijn contract hebben. Het leek erop dat ondanks het vertrouwen van Jackson, de eigenaar niet zo happig was op een onervaren coach.

Terwijl de dagen voorbij gingen, en de playoffs al in volle gang waren, kwam er nog geen persbericht dat de deal rond was. “Ik ben bijna iedere avond bij een wedstrijd aanwezig voor TNT,” reageerde een drukke Kerr. Zijn contract uitonderhandelen en tekenen moest dus maar even wachten. De Knicks speelde toch geen playoffs en tijdens de draft konden ze ook al geen slag slaan. Daarnaast waren er een aantal zeer spannende series bezig, waaronder die tussen de Golden State Warriors en de Los Angeles Clippers. Begin mei werd duidelijk dat Steve zijn laatste verslag voor TNT zou doen. De verwachting was dat hij daarna aan de slag zou gaan in de ‘Big Apple’. Hij had tenslotte zijn woord al gegeven aan zijn voormalig coach.

Golden State
Ondertussen werd de geruchtenstroom steeds hardnekkiger dat Mark Jackson, coach van de Golden State Warriors, de zevende en beslissende wedstrijd van de Clippers zou moeten winnen om zijn baan te behouden.

“You deserve it,” riep Mark Jackson herhaaldelijk tijdens een time-out in het slot van de wedstrijd. Ondanks dat hij de Warriors voor het eerste in twintig jaar twee jaar achter elkaar naar de playoffs leidde werd de verliespartij tegen de Clippers hem fataal.

Stan van Gundy was de gedroomde opvolger, maar hij maakte al snel bekend te kiezen voor de Detroit Pistons. Het feit dat Steve Kerr zo goed als om de hoek woonde, zijn dochter naar school ging op een steenworp afstand, maakte Kerr ook tot een prachtig kandidaat. Helaas had hij zijn woord al gegeven aan zijn mentor Phil Jackson.

“Het was een verschrikkelijk moeilijke beslissing,” zei Steve Kerr eerder deze week. “Ik ben Phil zoveel dank verschuldigd voor alles wat hij heeft mogelijk gemaakt. Wat er in Chicago gebeurde heeft ertoe geleid dat ik naar San Antonio, TNT en Phoenix kon. Dat komt grotendeels door die ervaring in Chicago. Het was zelfs Phil Jackson die mij naar de Chicago Bulls haalde. Dus ja, vanuit dat perspectief was het een moeilijke beslissing.” De moeilijke beslissing werd toch genomen. Phil Jackson kon op zoek naar een andere hoofdcoach, want Kerr ging voor vijf jaar naar de Golden State Warriors.

Inmiddels kunnen we wel stellen dat Steve Kerr de goede keuze heeft gemaakt. Zijn team verliest ongeveer evenveel wedstrijden als dat de Knicks er winnen. De teamgeest bij de Warriors lijkt goed in orde, een van zijn spelers is in de race voor Most Valuable Player, een ander voor Most Improved Player en, belangrijker nog, een eerste plek in het westen lijkt goed mogelijk. De situatie in New York is het beste samen te vatten in dit beeldfragment:

Onlangs schreef The New York Post: “Hadden de Knicks $22 miljoen voor vijf jaar geboden, had Kerr de deal á la minute gesloten, lang voordat Golden State zich kon roeren.” Oeps. “Het was een lastige keuze, maar ik slaap goed,” concludeert Kerr tevreden.


Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen