Stanley Cup rematch: Canucks azen op revanche

Door

 

15 juni 2011. Een datum die de inwoners van Vancouver het liefst zouden vergeten, uit de geschiedenisboeken scheuren. Op die dag werd de Stanley Cup finale beslist. Vancouver Canucks, dat de play-offs als favoriet begon, kon voor eigen publiek de trofee binnenhalen. Bij verlies moest de trofee echter ingeleverd worden aan de Boston Bruins.

Een 4-0 nederlaag later liet diepe wonden achter bij de fans en spelers van de Vancouver Canucks. ‘Supporters’ van Vancouver lieten na de wedstrijd duidelijk weten niet tevreden te zijn over de uitslag en lieten nauwelijks iets over van de stad die ze zelf zo liefhebben.

 

De opgelopen wonden zullen in Vancouver vermoedelijk nooit verdwijnen. Maar een overwinning tegen de Boston Bruins, dat zou de pijn toch wel een beetje verlichten. Vanavond is het zover. Dan treffen beide teams elkaar voor het eerst sinds 15 juni 2011.

Maar de omstandigheden lijken veranderd. Boston Bruins lijkt dit seizoen de torenhoge favoriet om de Stanley Cup binnen te halen. De Bruins hebben van alle teams in de NHL het minste puntverlies geleden en hebben met een doelsaldo van +69 verreweg het beste doelsaldo van de NHL. Met slechts 69 tegentreffers hebben de Bruins ook verreweg de minste tegentreffers te verwerken gekregen. San Jose (87), Detroit(88) en St. Louis (89) zijn de naaste achtervolgers.

Meerdere teams zijn niet alleen door de Bruins verslagen, maar zelfs compleet weggevaagd. Het laatste slachtoffer waren de Calgary Flames. De Canadese ploeg kreeg maar liefst 9 doelpunten om de oren en wist er zelf niet één te maken. In totaal maakten de Bruins 138 doelpunten. Ook daarmee zijn zij koploper.

Bijkomend voordeel voor de Bruins is dat zij morgen thuis spelen. Thuis hebben de Bruins 14 wedstrijden gewonnen, 6 wedstrijden verloren en 1 wedstrijd in overtime verloren. In een competitieranglijst over alleen thuiswedstrijden zouden de Bruins 4de staan. In de laatste 10 wedstrijden(uit/thuis) won Boston 9 keer en verloor het 1 keer, uit tegen Dallas (4-2).

Vancouver heeft net als de Bruins 53 winstpunten, maar heeft wel al 4 wedstrijden meer gespeeld. Het doelsaldo van 134-99 (+35) spreekt een stuk minder tot de verbeelding als het doelsaldo van de Bruins. Wel zou Vancouver op een ranglijst over alleen uitwedstrijden op een derde plaats staan.

De Canucks wonnen uit 13 keer, verloren 8 keer en verloren 1 keer na verlenging. In de laatste 10 wedstrijden wonnen de Canucks 7 keer en verloren 3 keer, waarvan 1 keer na verlenging. Afgelopen woensdag speelden de Canucks hun laatste wedstrijd; Minnesota werd thuis met 3-0 verslagen.

Vancouver zal de wedstrijd aanvangen met goalie Cory Schneider. De 25-jarige goalie is normaal gesproken de back-up van Roberto Luongo, maar mag zaterdag de plaats tussen de palen innemen. Schneider startte tot nog toe in 14 van de 41 wedstrijden.

De wedstrijd zal morgenavond om 19:00 Nederlandse tijd beginnen. ESPN America zal de wedstrijd live gaan uitzenden. Wat mij betreft, zijn de Boston Bruins licht favoriet, maar wat ik vooral verwacht, is een fantastische wedstrijd!

Foto: wikimedia.commons.org

Ook leuk om te lezen