Stanley Cup Finals preview: onze voorspellingen

Door

Dagelijkse updates over de belangrijkste wedstrijden met highlightvideo’s, niet te missen feiten en nieuwtjes en de uitslagen van alle wedstrijden. Dat is NHL Under Review.

Dat de New Jersey Devils en de Los Angeles Kings samen in de finale zouden staan van de Stanley Cup Play-offs, had eigenlijk niemand durven voorspellen. Gelukkig maar, want die onvoorspelbaarheid maakt de competitie tot een ontzettend leuke competitie om te volgen.

Ondanks dat wij de competitie als onvoorspelbaar markeren, gaan wij ons toch aan een voorspelling wagen. De NHL-redacteuren doen hieronder allemaal hun voorspelling over de aankomende finale.

Richard van Welie

Gezien hun indrukwekkende overwinningen tegen de top 3 in de Western Conference zijn de Los Angeles Kings de favoriet om de Stanley Cup te winnen. Dit is echter wel een andere rol dan die van underdog die ze tot nu toe hebben gehad en ik ben dan ook zeer benieuwd of ze hiermee om kunnen gaan. De Devils kunnen wel die vertrouwde rol op zich nemen en van daaruit weer voor een verrassing zorgen, net als in de vorige rondes tegen de Philadelphia Flyers en de New York Rangers. Voor beide teams is de goede vorm van hun goalies essentieel voor succes. Alhoewel Martin Brodeur al zo’n 21 jaar laat zien een fantastische doelman te zijn is in mijn ogen Jonathan Quick momenteel toch de betere van de twee en mede daarom houd ik het op een overwinning voor de Kings in zes wedstrijden.

Manuel Homeijer

In de finale lijkt het voornamelijk om keeperswerk te draaien. Bij de Kings staat Jonathan Quick, de jonge ster, tussen de palen. Bij de Devils is het (nu al) legende Martin Brodeur. Beide goalies moeten op hun best zijn en de spelers moeten vanuit elke hoek de goalies testen.  Ondanks het dominante spel van de Kings in de play-offs, laat de powerplay zich niet van zijn beste kant zien. Als de Kings hier geen vooruitgang weten te boeken, dan kan hun fenomenale seizoen snel ten einde zijn. Waar de Devils hun oog op Kopitar en Brown moeten houden, kunnen de Kings zowel Kovalchuk als Parise niet uit het oog verliezen. Doorslaggevend gaan wellicht de rolspelers zijn. Stoll, King en Lewis bij Los Angeles en de vierde lijn, bestaande uit Gionta, Bernier en Carter, bij de Devils. Ook de agressieve forecheck van de Devils kan voor problemen zorgen. Weten de Kings hiermee om te gaan, dan winnen ze in vijf wedstrijden.

Jeroen Veenstra

Beide teams tonen wat mij betreft diverse gelijkenissen. De Devils en de Kings hebben een goede doelman, maken behoorlijk wat doelpunter en en krijgen er maar weinig tegen. Er zijn echter ook behoorlijke verschillen tussen beide teams te zien. De Kings hebben veel meer rustdagen gehad en gaan daar tot dusverre goed mee om. Wel hebben ze een powerplay, die in mijn ogen te weinig goals maakt om de Stanley Cup te winnen. Zeker ook omdat ik verwacht dat de Stanley Cup finale best wel eens veel penalty minutes op zou kunnen gaan leveren. Ondanks dat de Kings tot dusverre de meeste indruk op mij hebben gemaakt in de playoffs, ga ik dan ook voor de Devils, waar de meeste spelers ook net iets meer ervaring met zich meebrengen, met Martin Brodeur als absoluut hoogtepunt. Het zal wel een spannende en lange finaleserie worden, die zeker zeven wedstrijden gaat duren.

Jules Zane

Wie een vlugge blik werpt op de uitslagen van de series van zowel de LA Kings als NJ Devils zal moeten concluderen dat de Kings toch wel veel dominanter in de Stanley Cup Finals zijn gekomen dan hun tegenstander uit het oosten. LA versloeg vooraf als lastiger ingeschatte tegenstanders en bereikt als eerste #8 seed de Stanley Cup finale door teams #1, #2 en #3 achtereenvolgens en met gemak uit te schakelen. De Devils hadden zeven wedstrijden en 2OT nodig om zich te ontdoen van de Florida Panthers, troffen toen de barslecht keepende Ilya Bryzgalov en zijn vermoeide Flyers en uiteindelijk aartsrivaal New York Rangers, die simpelweg geen oplossing vonden voor de machtige New Jersey forecheck. De geschiedenisboeken laten zien dat er nog nooit een team lager dan #5 seed de Cup won en laten dat nou toevallig de 2003 Devils zijn geweest. Los Angeles kan echter voor eens en altijd afrekenen met het cliché dat lage seeds de Cup niet winnen. Dat is mede omdat ze vooralsnog geen enkele uitwedstrijd verloren en als ze dat knappe staaltje woensdag en vrijdag minstens één keer herhalen in Newark, dan kunnen we Los Angeles spoedig bijschrijven op de lijst van grand slam cities met titels in alle vier de major leagues. Kings in 6.

Wij hebben er in elk geval ontzettend veel zin in. We willen jullie ook veel kijkplezier en uiteraard veel leesplezier toewensen tijdens de Stanley Cup Final 2012! Hieronder zie je de NHL Stanley Cup Playoff promo, zoals de CBC deze maakte voorafgaande aan de Stanley Cup Playoffs. Om nog maar eens aan te geven hoe onvoorspelbaar de playoffs zijn, let eens op de rol van zowel de Kings als de Devils in dit filmpje.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen