SportAm Inc.: Michael Jordan is de best verdienende NBA’er

Door

There’s no business like #SportAm business. Naast de sportieve prestaties gaat het in de grote Amerikaanse sport leagues vooral om heel veel geld verdienen. Er worden continu nieuwe dingen bedacht om de fans te vermaken. Op SportAmerika.nl delen we elke week de leukste nieuwtjes met je.
sportaminc

Michael Jordan verdiende 90 miljoen dollar in 2013
Ondanks dat hij al meer dan tien jaar met pensioen is, is Michael Jordan nog altijd de best verdienende NBA speler. Volgens Forbes schreef Jordan vorig jaar 90 miljoen dollar bij op zijn rekening. Dat maakt hem niet alleen de best verdienende basketball ster, maar – op bokser Floyd Mayweather na – zelfs de best verdiende (ex-)atleet ter wereld.

Het grootste deel van zijn inkomsten is te danken aan de verkoop van Nike Jordan spullen. MJ krijgt voor elk verkochte Nike Jordan product een deel van de opbrengst. In 2013 waren Nike Jordan schoenen in Amerika goed voor een omzet van maar liefst 2,25 miljard dollar. Ter vergelijking: de omzet aan LeBron James’ Nike schoenen is 300 miljoen dollar (en dat is daarmee de best verkopende schoen van alle actieve basketballers).

Jordan laat met zijn 90 miljoen dollar aan inkomsten Kobe Bryant en LeBron James ver achter zich. Beide actieve basketballers verdienden in 2013 ongeveer 60 miljoen dollar.

Afscheid Derek Jeter is goed voor kaartverkoop
Het baseball seizoen staat weer voor de deur. Het wordt het laatste seizoen met Yankees icoon Derek Jeter, die drie weken geleden zijn afscheid aankondigde op zijn Facebook pagina. Dat bericht veroorzaakte – naast een storm aan reacties – ook een stormloop op de kaartjes voor wat (mogelijk) de laatste thuiswedstrijd van de wereldberoemde korte stop gaat zijn.

De Yankees spelen hun laatste wedstrijd in Yankee Stadium op 25 september tegen de Baltimore Orioles. Daarna volgen nog drie uitwedstrijden tegen aartsrivaal Boston Red Sox.

Voorafgaand aan Jeters aankondiging, was de prijs van een kaartje voor de wedstrijd tegen de Orioles slechts 26 dollar. Diezelfde avond kostte een toegangsbewijs voor Yankees – Orioles al 800 dollar. Ook voor de wedstrijden op Fenway Park zijn de ticketprijzen al flink opgelopen. Volgens ticketverkoop websites is het ongekend dat er al voor Spring Training zoveel interesse is in kaarten voor het reguliere seizoen. Het lijkt erop dat het afscheid van Jeter de Yankees komend seizoen geen windeieren zal leggen.

Shirts van Jason Collins vliegen de winkel uit
Jason Collins maakte vorige week zijn entree als eerste openlijk homoseksuele actieve speler in een grote Amerikaanse sportcompetitie. Hij werd met een staande ovatie ontvangen en daar lieten de fans het niet bij. Het shirt van Collins is sinds het in de verkoop ging, het best verkopende product op NBAStore.com.

Normaalgesproken wordt er geen merchandise gemaakt voor spelers met een tien dagen-contract zoals Collins, maar de NBA was slim genoeg om dat in dit geval wel te doen. De NBA zal een deel van de opbrengsten overmaken aan de Gay, Lesbian & Straight Education Network en aan de Matthew Shepard Foundation, een stichting opgericht in naam van de collegespeler die in 1998 omkwam door antihomo-geweld.
Brooklyn Nets v Los Angeles Lakers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen