Spaanse nationaliteit voor Ibaka

Door

Pau Gasol, Marc Gasol, Rudy Fernandez, Ricky Rubio en Serge Ibaka. Wie is de vreemde eend in de bijt? Uiteraard is dat Ibaka. Alhoewel, het zijn toch allemaal Spanjaarden. Sinds vrijdag mag de 21-jarige reus zich officieel Spaans burger noemen.

Serge Jonas Ibaka Ngobila kwam 18 september 1989 te wereld in Brazzaville in Congo. Maar de Congolees heeft ook Spaanse wortels, voornamelijk basketbalroots. Voordat de 21-jarige forward-center van de Oklahoma City Thunder naar Amerika kwam, speelde hij zijn potjes in het Zuid-Europese land.

In 2007-2008 mepte hij ballen weg onder het eigen bord van het Catalaanse Club Baloncesto L’Hospitat. Een seizoen later, toen hij als 24ste gedraft was door de Seattle Supersonics, maakte Ricoh Manresa gebruik van zijn diensten in de ACB League.

Sinds 2009 vertoont de kersverse Spanjaard zijn voornamelijk verdedigende kunsten in de NBA, maar Ibaka heeft wel een stulpje aangehouden in Barcelona.

Vereerd is hij dat hij nu officieel Spanjaard is. ,,Spanje heeft me veel gegeven. Het is eer om op de vloer iets terug te kunnen doen voor het land”, verklaarde de 2.08 meter lange spierbundel na dat hij vrijdag had gehoord dat zijn aanvraag was goedgekeurd. Aan één voorwaarde moet nog voldaan worden. Ibaka moet nog trouw beloven aan de Spaanse kroon en grondwet.

Daarmee is ook de weg voor hem vrijgekomen om uit te komen voor het nationale team, dat vanaf 31 augustus in Litouwen opnieuw een gooi doet naar de Europese titel. De Spanjaarden zijn titelverdediger. Hoofddoel is kwalificatie afdwingen voor de Olympische Spelen 2012 in Londen. Daarvoor moet Spanje de eindstrijd bereiken.

Ibaka verheugt zich op het toernooi en op het spelen met mannen als Pau Gasol. ,,Hij is denk de meest getalenteerde center in de NBA. Het is een droom voor mij om met hem te spelen”, aldus de kersverse Spanjaard.

Foto: nimg.sulekha.com

Ook leuk om te lezen