Shaw ‘tweede’ hoofdcoach van Pacers

Door

Duidelijk was dat het management van de Los Angeles Lakers Brian Shaw niet goed genoeg vond. En ook andere franchises, zoals bijvoorbeeld de Golden State Warriors, bevonden hem te licht bevonden als hun nieuwe hoofdcoach. Maar Shaw heeft wel een nieuwe job gevonden. Hij wordt de compagnon van Frank Vogel, de man waar Larry Bird van de Indiana Pacers, vorige week eindelijk zijn vertrouwen in uitsprak.

Officieel is hij the new associate head coach. Dat duidt erop dat hij en Vogel op gelijke voet staan. Zelf heeft de voormalig Laker geen notie wat deze titel inhoudt. Het klinkt als een gepromoveerde assistent. Iemand die bijna hoofdcoach mag zijn; een functie die Shaw ook ambieert.

,,Ik kom erbij in de buurt zo. Dus ik denk dat dit etiket betekent dat ik er bijna klaar voor ben. Maar ik zie mezelf gewoon als een assistent-coach”, aldus de drievoudig NBA-kampioen als speler. Als rechterhand van Phil Jackson won hij ook nog eens twee titels bij zijn geliefde Lakers.

Die club in LA is ook wat hem en Vogel bindt. Zij kennen elkaar van het seizoen 2005-2006 toen zij beiden een plek hadden in de technische staf van de Lakers. Sindsdien zijn de heren vrienden. Maar voor een gezellige babbel en het ophalen van verhalen uit de oude doos is Shaw niet gehaald.

,,Je hebt mensen die speciaal zijn en mensen die bevoegd zijn. Wij hebben hier een hele speciale kandidaat.” Daarmee doelt Vogel onder meer op de ervaring die Shaw heeft en de vijf titels die hij in zijn carrière heeft gepakt.

Daar gaan de Pacers alleen maar van profiteren. En voor hem is het veelzeggend dat iemand met deze kwaliteiten in Indianapolis wil werken. ,,Het zegt iets over wat we hier aan het neerzetten zijn. Men wil onderdeel zijn van dit team en deze stad. Dit wordt een speciaal tijdperk.”

Voor Vogel is zijn buddy hoofdcoachwaardig. Het verbaast hem eigenlijk dat Shaw weer heeft besloten in de schaduw van te gaan zitten. ,,Eerlijk gezegd, dacht ik ook dat wij niet in staat waren hem naar hier te halen. Al jaren staat hij in de rij om hoofdcoach te worden. Ik beschouw hem dan ook als een tweede hoofdcoach.”

Assistent. Tweede hoofdcoach. Wat de omschrijving dan ook mag zijn de voormalige point guard gaat aan de slag in Indiana en niet in Los Angeles. Ondanks steun van Kobe Bryant, Derek Fisher en Andrew Bynum kozen de Lakers voor Mike Brown als opvolger van Jackson.

Shaw zegt geen wrok te hebben. ,,No hard feelings dat ze daar verandering willen. Ik krijg hier een kans en daar ben ik verheugd over.” Al praat het makkelijker als je inmiddels schoenen hebt…

Foto: washingtonexaminer.com

Ook leuk om te lezen