‘Shaq’ vindt het na negentien jaar mooi geweest

Door

,,We did it. Negentien jaar, baby. Ik wil jullie allemaal hartelijk bedanken. Daarom wilde ik het jullie als eerste vertellen: ik sta op het punt om met pensioen te gaan. Ik hou van jullie. We spreken elkaar gauw.”

Shaquille O’Neal, 39 jaar oud, maakte zijn beslissing per Twitter wereldkundig, waarmee hij maar wilde zeggen: ik sta nog steeds met beide benen in de moderne samenleving. Maar voor basketballen op topniveau werd-ie nou toch echt te oud.

Maar waar ins hemelsnaam te beginnen met het vatten van de imposante carriere van Shaquille O’Neal in een notendop? Met het opsommen van een handvol van z’n bijnamen? Shaq Attaq. Shaq Fu. Shaq Diesel. Wilt Chamberneezee. The Big Aristotle. Of met het weergeven van enkele reacties van zijn collega-sporters? Op z’n Shaq’s, dus via Twitter, dan natuurlijk.

Dwyane Wade: ,,Ik voel me vereerd en werkelijk nederig dat ik de ploegmaat ben geweest van de GROTE SHAQ. Deze sport zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Tiger Woods: ,,Dank je voor alles. Ik zal je missen. Time to tee up.”

Rajon Rondo: ,,Shout out to Shaq voor zijn Hall of Fame-carriere. Unieke speler.”

Niet te veel donuts

Ron Artest: ,,Shaq de legende gaat met pensioen. Hang je shirt op in Miami, Orlando en LA. Je bent altijd een grote broer voor me geweest. Nou niet te veel donuts.”

Jared Dudley: ,,De grote gast Shaq met pensioen. De grappigste speler waar ik ooit mee gespeeld heb. Als kind adoreerde ik hem al, het was een eer met hem te spelen.”

Nate Robinson: ,,We zullen de OG aka Shaq missen.”

Andrew Bynum: ,,WOW, Shaq verlaat de Game. Ik herinner me nog altijd die grote elleboog die hij in m’n borstkas plantte toen ik een rookie was. Een van de grootste spelers ooit. VEEL RESPECT BIG SHAQ.”

The Godfather

LeBron James: ,,Wat een carriere voor Shaq Diesel!! De meest dominante kracht die het spel ooit speelde. Geweldig mens in de omgang bovendien. Altijd lachen!! We zullen The Godfather missen.”

Rudy Gay: ,,Wat een carriere heeft Shaq gehad. In ben altijd een fan geweest.”

Steve Nash: ,,Gefeliciteerd Shaq, met een quadruple platinum Hall of Fame-carriere. Ik weet dat je niet met stille trom zult vertrekken. Wat nu?”

James Harden: ,,Shaquille O’Neal heeft een geweldige carriere gehad. Negentien jaar is een zegen.”

LaMarcus Aldridge: ,,Nooit gedacht dat ik de dag zou meemaken dat Shaq de Game zou gaan verlaten. We zullen hem missen. Ik hoop dat mijn carriere maar half zo goed wordt als de zijne.”

Als er een speler in de NBA van het leven genoot, dan was het wel Shaquille O’Neal. Hij acteerde, danste, rapte, zong, speelde in z’n eigen reality show, en was altijd goed voor een grap en een grol. Maar natuurlijk was er eerst en vooral basketball. Z’n meest in het oog springende stat: de 28.596 punten die hij scoorde, waarmee hij vijfde op de alltime-lijst staat, en waarop hij slechts Kareem Abdul-Jabbar, Michael Jordan, Karl Malone en Wilt Chamberlain voor zich hoeft te dulden.

Op zijn toernee langs zes verschillende clubs, speelde hij met de grootsten van zijn generatie: Penny Hardeway (Orlando Magic), Kobe Bryant (LA Lakers), Dwyane Wade (Miami Heat), Steve Nash (Phoenix Suns), LeBron James (Cleveland Cavaliers), en Kevin Garnett, Paul Pierce en Ray Allen (Boston Celtics).

IJzerwaar

Het ijzerwaar dat hij daarbij vergaarde is te imposant om hier allemaal op te noemen. Daarom een kleine greep: 4 NBA titels (2000, 2001, 2002, 2006), 1 NBA MVP-verkiezing (2000), 3 NBA-final MVP’s (2000-2002), 2x topscorer (1995, 2000), 15 All Star-verkiezingen, 8x All-NBA First team.

De vraag dringt zich echter op hoe meer hij nog had kunnen winnen als hij en Bryant in 2004 niet noodgedwongen uit elkaar waren gegaan. ,,Een botsing van ego’s”, werd destijds gezegd, maar wellicht komt een botsing tussen work ethics dichter bij de waarheid.

De Los Angeles Lakers maakten alvast bekend ook O’Neal’s shirt met pensioen te laten gaan, waardoor Shaq’s #34 het achtste Lakers-shirt wordt dat aan de hanenbalken in het Staples Center komt te hangen. Het begin van een lange Farewell Tour is er…

En tot slot, opdat we niet vergeten, een videootje van Shaq’s top 10 playoff plays:

Foto’s: washingtonpost.com, latimes.com, espn.go.com

 

Ook leuk om te lezen