Shaq koopt aandeel in Kings en wordt mentor Cousins

Door

33rd Annual Sports Emmy AwardsShaquille O’Neal heeft een klein aandeel gekocht in de Sacramento Kings, wat hem deels mede-eigenaar maakt van de club. De legendarische center zal vanaf heden betrokken worden bij basketbal gerelateerd beleid. De Kings zijn bezig met een grondige make-over, die op de lange termijn moet leiden naar een team dat jaarlijks wil meedingen om de hoofdprijs. Het betrekken van Shaq in deze plannen is een mooie toevoeging voor de franchise, die de laatste jaren weinig weet uit te richten. Vandaag maakte de analist van TNT kennis met de spelers en de coaches, waarna hij in de avond een restaurantje in dook met zijn nieuwe protegé DeMarcus Cousins.

Shaq wil de talentvolle Cousins helpen van zijn naam als enfant terrible af te komen. De vijftienvoudig All-Star zal zich dit jaar als mentor over Cousins ontfermen. Daarmee moet de 23-jarige center uitgroeien tot één van de meest gevreesde spelers in de league. Naar verwachting tekent Cousins op korte termijn een nieuw contract bij zijn huidige team. Daarmee zou hij na Larry Sanders, John Wall en Paul George de vierde speler worden uit de NBA Draft van 2010 die een extension op zijn rookie-contract krijgt. Deze kunnen tot 31 oktober worden ondertekend.

Het aanstaande contract en het aantrekken van O’Neal onderstreept de ambitie en visie van Vivek Ranadive, sinds mei jongstleden de nieuwe eigenaar van de Kings. De Indiaase zakenman, die maar een recordbedrag van 535 miljoen dollar betaalde, ziet in Cousins het talent van een speler die de franchise naar grote hoogtes kan stuwen.

“Vanaf begin af aan support ik DeMarcus. Hij was de eerste die belde toen de deal met Shaq beklonken was. Het team is inmiddels op eigen initiatief begonnen met trainen en hij is de gene die de trainingen leidt. Het gehele team is vroeg naar Sacramento gekomen en ik vraag me af of dat ooit eerder is gebeurd. De komende dagen zal O’Neal een paar dagen met Cousins en de rest van het team doorbrengen. Ik ben erg tevreden met wat ik momenteel zie”, sprak Ranadive tegenover USA Today. Eerder deze zomer ruilde hij Tyreke Evans voor Greivis Vasquez. In de draft versterkte het team zich met Ben McLemore, een shooting guard met hoge verwachtingen.

Dat ‘Diesel’ zich juist aan de Kings verbind is best opvallend te noemen te noemen. Juist dat team was namelijk een van de rivalen in de tijd dat Shaq drie van zijn kampioenschappen won met de Los Angeles Lakers. In de media sprak hij graag over de ‘Queens’ en in de kampioensoptocht van 2002 stelde hij dat Sacramento nooit de beste ploeg van Californië zou worden. Vorig jaar keek de viervoudig kampioen nog terug op ontmoetingen met Quee… eh Kings.

Foto: GettyImages

Ook leuk om te lezen