Season in review: San Francisco Giants

Door

World Series - San Francisco Giants v Kansas City Royals - Game Seven

Ze flikten het weer. Voor de derde keer in vijf jaar waren het de San Francisco Giants die zich tot beste ploeg van de MLB mochten kronen. Ondanks dat zij niet de NL West wonnen, waren ze in de play-offs nagenoeg onverslaanbaar. Geleidt door Madison Bumgarner vocht de ploeg zich in de finale na zeven wedstrijden voorbij de Kansas City Royals. De vraag is nu of de Giants, net als na de voorgaande twee kampioenschappen, komend seizoen een bijrol gaan vertolken of dat zij ditmaal wel hun titel kunnen verdedigen.

Manager: Bruce Bochy
General Manager: Brian Sabean
Stadion: AT&T Park
2013: 3e in de AL West (76-86)
2014: 2e in de NL West (88-74)
2014 MVP:
Madison Bumgarner (4.00 WAR)
2014 LVP: Tim Lincecum (-0.7 WAR)

2014 Upside
* Madison Bumgarner was in de play-offs niet te verslaan. Zonder hem hadden de Giants nooit de World Series kunnen winnen.
* Buster Posey stelde wat teleur in de play-offs, maar was tijdens het reguliere seizoen één van de beste slagmannen in het honkbal met een WAR van 5.2.
* De Giants bullpen was niet altijd even stabiel, met uitzondering van Yusmeiro Petit die één van de beste long relievers bleef en ook in de World Series uiterst belangrijk was.
* De energie van Hunter Pence was ook goud waard. Na Posey was de outfielder de meest waardevolle slagman en vooral tijdens de World Series was de altijd intense Pence een plaaggeest voor Kansas City.

2014 Downside
* Wonnen niet de NL West waardoor een wild-card wedstrijd nodig was.
* Hadden problemen in het outfield, zowel Travis Ishikawa als Juan Perez lijken geen oplossingen voor aankomend seizoen.
* Raken Pablo Sandoval kwijt, één van de meest gevaarlijke slagmannen tijdens de play-offs en een grote publiekslieveling.
* Tim Lincecum heeft het nog steeds moeilijk. Gaan we The Freak ooit nog zijn oude niveau zien bereiken?

Het seizoen van de Mariners in een..

Vine: Er stond geen maat op Madison Bumgarner. En na zulke prestaties verdien je wel een biertje of zes:

De Giants wonnen de World Series en daardoor ben je geneigd te zeggen dat er weinig ruimte voor verbetering is in San Francisco. Toch zullen Bochy en Sabean er alles aan doen om aan de top te blijven, iets wat aankomend seizoen een uitdaging gaat worden.

De ploeg moet het namelijk zonder Pablo Sandoval doen, die richting Boston vertrekt, en ook met Michael Morse verliest de club homerun power. Verder mist de ploeg naast Angel Pagan en Hunter Pence een derde betrouwbare outfielder die zij deze winter hopen te vinden. Ook voor het derde honk zullen zij op zoek gaan naar een vervanger van Sandoval, en wellicht kan ex-Padre Chase Headley deze leegte invullen.

Verder zal de ploeg er ook slim aan doen om op zoek te gaan naar werpers voor de rotation. Jake Peavy en Ryan Vogelsong zijn free agents, Tim Hudson wordt aankomend seizoen 40, en het is maar de vraag hoe goed Matt Cain en Tim Lincecum aankomend seizoen zullen zijn. Het is dan ook geen verrassing dat San Francisco in verband wordt gebracht met namen als Jon Lester, Max Scherzer en James Shields. Daarnaast kunnen ook namen als Ervin Santana en Francisco Liriano interessant zijn voor een team dat met AT&T Park beschikt over een stadion dat werpers gunstig gezind is.

Conclusie
De geschiedenis heeft ons geleerd dat de Giants in 2015 niet de World Series gaan winnen, en dat de kans groot is dat zij zelfs niet eens de play-offs gaan halen. De vraag is vooral hoe zij de gaten in het outfield en derde honk gaan invullen, en hoe sterk de rotatie zal zijn. Momenteel is er namelijk weinig zekerheid achter Madison Bumgarner en Tim Hudson, tenzij Matt Cain en Tim Lincecum – voorheen sterkhouders in de rotation – hun oude vorm weer terugvinden.

Ondanks al deze vraagtekens kunnen de Giants nog een jaar lang genieten van hun status als titelhouder. De kans dat zij dit volgend jaar ook kunnen doen lijkt echter klein.

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. Wouter 6 jaar ago

    Met een strikezone zo groot als een hangardeur vind ik de lofzang op Bumgarner ietwat overdreven (net als die hangardeur ;)).
    Wat mij betreft was Panda de MVP van de World Series. Hij wist al die ballen in die giga strkezone toch maar elke keer weer te raken.
    Wat mij betreft is Panda de reden dat de Giants nu minimaal 5 magere jaren tegemoet gaan.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen