Season in review: Houston Astros

Door

Houston Astros v Texas Rangers

Ondanks het feit dat de Houston Astros de play-offs wederom misten, was het zeker geen dramatisch seizoen. De Astros wonnen negentien wedstrijden meer dan in 2013 en bereikten voor het eerst sinds 2010 weer eens zeventig overwinningen.

Managers: Bo Porter en Tom Lawless
General Manager: Jeff Luhnow
Stadion: Minute Maid Park
2013: 5e in de AL West 51-111
2014: 4e in de AL West (70-92)
2014 MVP:
José Altuve (5.99 WAR)
2014 LVP: Matt Dominguez (-1.3 WAR)

2014 Upside
* José Altuve speelde zijn beste seizoen uit zijn carrière (Slaggemiddelde .341, zeven homeruns, 59 RBI en 225 (!) honkslagen);

* Rookie George Springer speelde vanwege een blessure maar 78 wedstrijden, maar noteerde daarin wel twintig homeruns;
* Rookie-pitcher Collin McHugh blonk uit met een ERA van 2.73, 157 strikeouts en elf overwinningen;
* De Astros wonnen eindelijk weer eens minimaal zeventig wedstrijden.

2014 Downside
* Matt Dominguez speelde een dramatisch seizoen;
* Waren opnieuw ver verwijderd van een play-offticket;
* Het ERA van de bullpen was 4.80;
* Meeste blown saves in de American League met 26.

Het seizoen van de Astros in een..

Tweet: Het fantastische seizoen van Altuve.

2015
De Astros haalden in 2014 wederom de play-offs niet. Toch ziet de toekomst er erg rooskleurig uit. De ploeg uit Texas heeft een aantal zeer grote talenten. Collin McHugh en George Springer zijn twee goede voorbeelden hiervan. Zij noteerden afgelopen seizoen goede cijfers. De 27-jarige pitcher gooide in 154 2/3 inning 157 keer drie slag. Verder had hij een ERA van 2.73. Springer sloeg in maar 78 wedstrijden twintig homeruns. Naast talenten in het huidige team komen er ook nog een aantal talentvolle jongens aan.

Tweede honkman Altuve speelde een fantastisch seizoen en ook hij is pas 24 jaar oud. De Venezolaan sloeg in 2014 225 honkslagen, goed voor een nieuw clubrecord. Verder leidde hij de American League in slaggemiddelde met .341. Dominguez viel vorig seizoen erg tegen met maar een slaggemiddelde van .215 en 57 binnengeslagen punten in 157 wedstrijden. Aan hem dus de taak om sterk terug te komen.

Versterkingen
Gezien de cijfers van het afgelopen jaar lijkt het erop dat de Astros het best kunnen investeren in de bullpen. Het ERA van 4.80 was absoluut het slechtste in de American League. De Chicago White Sox stonden op een veertiende plaats met een ERA van 4.38.

Een naam die door verschillende media wordt genoemd, is die van Rafael Soriano. Soriano was vorig seizoen de closer van de Washington Nationals en zou een goede versterking zijn. Hij noteerde 32 saves en een ERA van 3.19. De reden dat zijn ERA zo hoog was, kwam vooral door de laatste maanden van het seizoen. Voor de All-Star break was dit nog maar 0.97. Na de break was zijn ERA 6.48 (!). Dit was dan ook de reden voor de Nats om hem in de laatste paar weken niet meer als hun closer te gebruiken.

Ook Pat Neshek wordt genoemd als mogelijke versterking. Hij stond vorig jaar onder contract bij de St. Louis Cardinals en speelde erg goed. De relief pitcher had een ERA van 1.87 met zeven overwinningen 25 holds en 68 keer drie slag.

Conclusie
Ondanks opnieuw meer dan negentig nederlagen, ziet de toekomst er erg rooskleurig uit voor de Astros. Het team kent een aantal zeer talentvolle spelers en daarnaast komen er nog een hoop aan. Een play-offplaats in 2015 lijkt misschien nog wat vroeg, maar in de komende jaren zal hier zeker verandering in komen. Mocht Houston erin slagen om de bullpen wat te versterken, dan kan het een mooi seizoen worden.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen