NBA-lockout: eenheid spelers vertoont scheurtjes

Door

 

Hoe ijverig retweette Derek Fisher dinsdag alle berichtjes van zijn collega’s met daarin #StandUnited. Veel spelers gaven gehoor aan het verzoek van de Lakers-guard om het gevoel van eenheid nogmaals te benadrukken. Alle steunbetuigingen blijken een vertekend beeld te geven. Diverse basketballers zijn het maanden durende getouwtrek om een nieuwe cao zat.

JaVale McGee, center van de Washington Wizards, verklaarde vrijdag dat collega’s van hem bereid zijn het touw los te laten. ,,Er zijn absoluut enkele jongens die willen dat we toegeven, maar de meerderheid van de spelers wil sterk blijven.”

Toch heeft het slopende onderhandelingsproces blijkbaar zijn weerslag op vastberadenheid bij de spelers. De eenheid brokkelt langzaam af. Scheurtjes worden zichtbaar of in dit geval hoorbaar. Het ongeduld groeit. Misschien wordt het de spelers wel te heet onder de oversizede voeten nu het hele seizoen wel eens geschrapt kan worden.

Of sloeg Dennis Rodman eerder deze week de spijker gewoon genadeloos op z’n kop? De voormalig reboundkoning stelde dat spelers eigenlijk geen moer geven om één front te vormen. Het enige dat voor hen telt, is hun bankrekening. En no play, no pay.

Eigenaren en spelers zijn nog lang niet in de buurt van een deal. Niet voor niets is de hulp van een ervaren bemiddelaar ingeroepen om als de sodemieter tot een nieuwe collective bargaining agreement te komen. NBA-commissioner David Stern greep vrijdag maar weer eens de kans om druk op de ketel te zetten. Als de gesprekken komende week niet leiden tot krabbels onder een document, dan hoeven spelers en fans zeker tot kerst niet naar de stadions. Een verlies van één miljoen dollar per wedstrijd.

Natuurlijk is dat niet alleen de zorg en het belang van de basketballers. Hiermee poogde Billy Hunter, executive director van spelersunie, de bal ook in de hoek van de NBA-eigenaren te leggen.  ,,Het kan alleen maar erger worden voor beide partijen. Als iemand een geweer op mijn hoofd zet, dan richt ik terug. De teams verliezen geld. De pijn is wederzijds”, luidde zijn vorm van damage control.

McGee, die vrijdag vroegtijdig de onderhandelingstafel in Beverly Hills verliet, ontkende later op Twitter de uitspraak over de verdeeldheid gedaan te hebben. Een verbale oorvijg van Fisher volgde, want de jonge Wizard was helemaal niet bevoegd dit soort zaken neer te leggen bij het perswezen. Maar het leed was al geschied en de headlines al gemaakt.

Foto: onlyagame.wbur.org

Ook leuk om te lezen