Schandaal rond ‘bounty program’ New Orleans Saints

Door

Gregg WilliamsTussen de 22 en 27 spelers in de defence van de New Orleans Saints hebben de afgelopen drie seizoenen meegedaan in een zogeheten ‘bounty’ programma. De spelers, maar ook de inmiddels ex defensive coordinator Gregg Williams legden allemaal geld in de pot voor bonussen. Naast onschuldige dingen als bijvoorbeeld een interception werd hiermee ook het blesseren van tegenstanders beloond.

Volgens Adam Schefter van ESPN was de bonus voor het blesseren van een speler zodat hij niet meer terug kon komen op het veld duizend dollar. Als je die speler ook knock-out wist te krijgen kreeg je er nog eens vijfhonderd dollar bij. In de playoffs werden deze bonussen soms wel verdrievoudigd.

Onderzoek
De NFL is de boel gaan onderzoeken in 2010, toen signalen naar boven kwamen dat de Saints D zich had gericht op quarterbacks Brett Favre en Kurt Warner. Uit dat onderzoek blijkt dat Saints’ eigenaar Tom Benson general manager Mickey Loomis gevraagd het bounty programma te stoppen, maar dat dat geen effect had. Ook head coach Sean Payton wist van de bounty’s, maar heeft niets gedaan om het te stoppen.

De Saints schijnen er in 2009 mee te zijn begonnen, het jaar dat ze de Super Bowl wonnen.

In een reactie zegt NFL commissioner Roger Goodell: “It is our responsibility to protect player safety and the integrity of our game, and this type of conduct will not be tolerated.” Williams, inmiddels sinds januari dit jaar de defensive coordinator van de St. Louis Rams was niet beschikbaar voor een reactie.

Sancties
Duidelijk is dat de NFL dit niet zomaar zal laten gaan en volgens Schefter zal de straf waarschijnlijk hoger uitvallen dan bij het beruchte Spygate affaire waarbij de New England Patriots een boete kregen van 250.000 dollar en de Pats moesten hun first round pick van de 2008 draft opgeven. Schefter suggereert dat de Saints misschien wel meerdere first picks moeten laten gaan de komende jaren.

Bounty Rule
Het bounty programma van de Siants is tegen de zogeheten Bounty Rule, die luidt: “No bonus or award may directly or indirectly be offered, promised, announced, or paid to a player for his or his team’s performance against a particular team or opposing player or a particular group thereof. No bonuses or awards may be offered or paid for on field misconduct (for example, personal fouls to or injuries inflicted on opposing players).”

1 Reactie
  1. PMacR 8 jaar ago

    Lager dan de straf die de Patriots kregen kan ook bijna niet, want dat was geen straf te noemen.
    Verder denk ik dat zoiets wel bij elk team voorkomt, alleen komt het nooit naar buiten.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen