Sam Blitz: De spil in de 49ers offense

Door

San Francisco 49ers v Seattle SeahawksDeze jongeman deelde in zijn college jaren een backfield met drie toekomstig NFL running backs. Bij de university of Miami hadden ze enorme weelde op de positie. Toekomstig sterren als Clinton Portis en Willis McGahee en NFL backup Najeh Davenport maakten allen hun opwachting als baldrager voor de Hurricanes. Waar McGahee in de eerste en Portis in de tweede ronde werden gedraft moest de beste van het stel tot de derde ronde in 2005 wachten alvorens zich NFL back te mogen noemen. Frank Gore werd ingelijfd door de San Francisco 49ers en die hebben geen dag spijt gehad van de keuze. Gore is al jaren de spil in de 49ers offense. Maar desondanks, wordt Gore vrijwel nooit genoemd bij de beste backs in de league. Het is 1 van de meest ondergewaardeerde spelers van onze generatie en dit is doodzonde. Maar maak je niet druk, Frank. Ik zal de mensen wel even vertellen hoe goed je eigenlijk bent.

samb600 Sam Blitz: Wide receivers van de toekomst

Als we spreken over de beste running back in de league is er sinds vier jaar voor mij geen twijfel mogelijk dat de lijst begint en eindigt met Adrian Peterson. Peterson is de allerbeste die we de laatste jaren aan het werk hebben mogen zien. Maar de groep die daarna komt is enorm aan verandering onderhevig. We kunnen we echter niet voorbij aan Gore. Als u mij volgt op Twitter, bent u ervan op de hoogte dat ik Jamaal Charles en LeSean McCoy zeer hoog heb zitten. Spelers als Maurice Jones-Drew en Arian Foster zullen ook altijd genoemd worden. Maar gelooft u me als ik zeg dat Gore niets onder doet voor deze groep.

Wat maakt Gore zo goed?

Gore is niet de grootste met 1,75m maar zeer sterk gebouwd met zijn 98 kilo schoon aan de haak. Het is vooral de wendbaarheid van Gore die op het netvlies gebrand blijft. Hij heeft de klasse een speler te dollen in een telefooncel. Enorm onderschat is zijn vermogen tackles te breken. Gore beschikt over krachtige benen die niet stoppen bij contact met de verdediger en dit maakt het mogelijk zich los te wrikken bij verdedigers die hem niet bij het eerste contact tegen de grond krijgen. Hij is daarnaast zeer geduldig en weet dat hij de blockers de tijd moet geven hun blocks op te zetten alvorens hij door het gat kan exploderen.

En als hij een gat heeft gevonden, moet je van goede huizen komen om Gore neer te krijgen. Met armtackles kom je er niet bij deze ster back. Hij ramt zich er gewoon doorheen. Gore is een genot voor het oog. Hij lijkt op elke play vastberaden de wereld te veroveren. En dit doet hij niet alleen op running plays. In de passing game is hij de ideale checkdown voor een quarterback die geen open receivers kan vinden “down the field”. Gore heeft uitstekende handen en in het open veld is hij dodelijk. Zo is de screen game van de 49ers dodelijk met de klasse van Gore en de geweldige blocking van de beste lijn van de NFL. Maar er is een belangrijke reden dat Gore niet van het veld komt op de passing downs. Het is zijn pass blocking. Hij is zo slim in het lezen van blitzschemes van de verdediging en weet precies wie hij moet oppikken om het shirt van de spelverdeler schoon te houden. En het maakt Gore niks uit of het een weakside linebacker is of een bloeddorstige defensive end. Hij zal hem tegenhouden. Als de speler te groot is, zet hij een cut block neer zoals dat alleen gedaan kan worden door een slimme veteraan.

De Cijfers

Gore verzamelde 8743 yards tegen een gemiddelde van 4,6(!) yards per rush. Zijn tweede seizoen in de league leverde hem een career best op van 1695 yards op 312 rushes tegen een ricicuul getal van 5,4 yards per rush. Vijftig maal wist Gore de endzone te vinden. In de passing game voegde Gore daar nog eens 2610 yards en 10 touchdowns aan toen. Gore zal eindigen als de meest gedecoreerde running back in de rijke historie van de league. Houd ook in het achterhoofd dat de getallen vele malen hoger hadden kunnen zijn als Gore niet de pech had gehad van blessures en zwakke teamgenoten.

De 49ers zijn bezig aan een geweldig seizoen en dat had niet mogelijk geweest zonder deze alleskunner die afgelopen weekend ook belangrijk was. Hij was bijvoorbeeld alert genoeg om een fumble van Kaepernick op te pikken en binnen te lopen voor een TD. Een hoogtepunt voor een ander. Een doodgewone zaak voor Fran Gore. Misschien wel de meest onderschatte running back van zijn generatie.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen