Royals leveren top prospects in voor James Shields

Door

 

James Shields
De Kansas City Royals zijn druk bezig hun starting rotation te versterken. Ervin Santana werd via een trade met de Los Angeles Angels binnengehaald en kreeg Jeremy Guthrie, die halverwege het vorige seizoen werd aangetrokken, een nieuw contract. Daar kwamen maandag twee pitchers bij: James Shields en Wade Davis.

Dat de Royals hun rotation versterken is het gevolg van een seizoen waarin slechts twee pitchers meer dan 180 innings gooiden, geen enkele pitcher meer dan 150 strikeouts haalde en Guthrie in zijn veertien starts de enige was met een ERA onder de vier punten. Daar moet met de komst van het duo Shields en Davis verandering in komen.

Big Game James

‘Big Game James’ wordt de ace van Kansas City. Hij brengt, naast een career ERA van 3.89, een curriculum met zich mee waarin hij in elk seizoen (behalve zijn rookie season) meer dan dertig starts maakte en ruim 200 innings gooide. De laatste twee seizoenen groeide Shields uit tot een serieuze Cy Young Award kandidaat en ging hij 31-23 met een 3.15 ERA. Shields staat dit jaar nog onder contract en heeft voor 2014 een team option.

Davis is een zeer talentvolle werper die in de volle rotation van de Rays nog niet echt een eerlijke kans heeft gehad. In de bullpen deed hij het dit seizoen erg goed. De 26-jarige Davis ging 3-0 met een ERA van 2.43 en 87 K’s in 70 innings. Bij de Royals zal hij waarschijnlijk weer gaan starten. Davis zou dankzij team options tot 2017 redelijk goedkoop lid kunnen zijn van de Royals’ starting rotation.

Typisch Tampa Bay

Het is duidelijk dat Tampa Bay twee goede spelers opgeeft. Dat heeft voor hen twee redenen. Eén daarvan is financieel. De Rays zijn een small market team (je zou het dankzij hun prestaties bijna vergeten), hebben niet veel geld en Shields zou wel eens erg duur kunnen worden. Ze besloten hem daarom te ruilen voor jonge en goedkope talenten. Dat brengt ons bij de tweede reden: talenten.

De vandaag 22 jaar geworden outfielder Wil Myers is zonder meer het grootste talent in de trade. De Minor League Player of the Year sloeg verdeeld over Double-A en Triple-A .314 met 37 homeruns en 109 binnen geslagen punten. Hij werd door MLB.com als derde gekozen in de Prospect Top 100 (achter Jurickson Profar en Dylan Bundy). Hij zou dit seizoen al een vaste waarde kunnen worden in het outfield van de Rays.

Naast het top talent van de Royals ontvingen de Rays ook de nummers drie en zes uit die lijst. Rechtshandige werper Jake Odorizzi kwam naar de Royals in de Zack Greinke-trade en maakte al zijn MLB-debuut. Hij voegt zich bij een sterke groep starters die gaan vechten om een plek in de rotation. De lange lefty Mike Montgomery is nog niet zover, maar wordt gezien als een groot talent, die zich eveneens binnen enkele seizoenen in de Majors kan melden. Derde honkman Patrick Leonard maakt de trade compleet.

Op de korte termijn hebben de Royals hun zwakke punten versterkt, maar ze hebben er wel erg veel voor opgegeven. De Rays laten wederom zien hoe je met weinig geld topspelers op het veld kunt zetten.

Ryu een Dodger, Reynolds naar de Indians

De Los Angeles Dodgers hebben na Zack Greinke ook de Koreaanse pitcher Hyun-Jin Ryu aan de starting rotation toegevoegd. Nadat zij al 25 miljoen dollar hadden betaald om het recht met de werper te onderhandelen te winnen, legden zij hem vast voor zes jaar en 36 miljoen dollar. De Dodgers hebben met Kershaw, Greinke, Beckett, Ryu, Billingsley, Capuano, Lilly en Harang nu een overschot aan starters en lijken daarom geïnteresseerd in een trade.

De Cleveland Indians hebben corner infielder Mark Reynolds voor één seizoen en zes miljoen dollar aan zich verbonden. Reynolds speelde dit seizoen voor de Baltimore Orioles waar hij minder homeruns sloeg dan we van hem gewend zijn, maar ook veel minder strikeouts kreeg. De Indians hopen dat hij zijn kracht weer terugvindt en geven hem de kans die de O’s hem niet gunden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen