ROY: Wiggins sluit 2014 in stijl af, Hood nieuw in de lijst

Door

2014 NBA Draft Lottery
Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Andrew Wiggins (MIN)
Het was een week waarin de Minnesota Timberwolves drie keer verloren, maar dat ligt zeker niet aan Andrew Wiggins. De tiener krijgt inmiddels veel minuten en weet tegen de Denver Nuggets en de Utah Jazz 22 en 21 punten te scoren. Aanvallend zit het wel goed en tegen de Utah Jazz weet Wiggins het publiek ook te vermaken door een alley-oop van Williams geweldig af te maken.

FOW: Bojan Bogdanovic (BKN)
Het seizoen begon verrassend goed voor Bojan Bogdanovic, hij was zelfs nog even ROW. Dat is inmiddels al een flinke tijd geleden en moet nu steeds vaker genoegen nemen met een plek op de bank. In de verliespartij tegen de Pacers kreeg Bojan elf minuten om zichzelf in de kijker te spelen, maar verder dan één rebound kwam hij niet. De wedstrijden daarna werden de minuten alleen maar minder.

ROY: Andrew Wiggins (MIN)
Het is zonde dat Jabari Parker met een ernstige blessure moet afhaken. Inmiddels weet Wiggins met verve zijn eerste plaats in de Rookie of the Year te verdedigen. De grote vraag is toch of hij het uiteindelijk Jabari Parker lastig had kunnen maken. De andere vraag is of de Cavaliers al spijt hebben van de trade met Love. We zullen beide vragen waarschijnlijk nooit beantwoord krijgen, maar dat Wiggins het goed doet is in ieder geval wel zeker.

Top 5: Zach LaVine (MIN), Nerlens Noel (PHI), K.J. McDaniels (PHI), Elfrid Payton (ORL)
Teamgenoot van Andrew Wiggins, Zach LaVine, gaat in de flow mee. Waar Wiggins zorgt voor de punten, zorgt de point guard van de Timberwolves voor de assist. In de lastige wedstrijd tegen de Golden State Warriors laat LaVine met viertien assists zien dat hij over een goede passing beschikt. En omdat Wiggins het publiek vermaakte, kan Zach LaVine ook niet achter blijven met een goede dunk.

Voor de twee mannen van de Philadelphia 76ers, Noel en McDaniels, was het weer een week vol verliespartijen. Verdedigend was Nerlens Noel weer sterk, maar qua scoren sprong hij er niet boven uit zoals hij dat de week ervoor deed. Teamgenoot McDaniels lijkt een mindere periode te hebben. Tegen de Portland Trail Blazers was de 21-jarige guard nog sterk met twaalf punten, vier rebounds en drie blocks, maar de twee wedstrijden daarna kon hij dat niveau niet meer behalen.

Elfrid Payton is weer terug in de top 5. Het zag er al een tijd naar uit dat toekomstig assistkoning Payton uit zijn dip was gekropen en nu plakt hij daar weer een prima week aan vast. Tegen de Charlotte Hornets laat hij zien dat hij kan scoren en kan passen, maar dat hij ook een potje kan rebounden. Hij sluit de wedstrijd af met zeven rebounds.

Outside Lookin’ In: Nikola Mirotic (CHI), Rodney Hood (UTAH), Marcus Smart (BOS)
Nikola Mirotic heeft de geweldige vorm van vorige week niet voort kunnen zetten. Echt slecht is zijn week ook weer niet te noemen. Tegen de Pacers en de New Orleans Pelicans scoort hij niet slechter dan gemiddeld. In de verloren wedstrijd tegen Brooklyn zakt Mirotic wel door het ijs. In zeventien minuten noteert hij vijf rebounds, één assist, één steal en twee magere punten.

Een nieuwkomer in de lijst. Rodney Hood liet in de Summer League al zien dat hij zeker over kwaliteiten beschikt. Nu hij in december meer speelminuten krijgt in de NBA, laat hij ook daar zien wat hij in zijn mars heeft. Vooral tegen de sterke Los Angeles Clippers laat Hood zien wat hij kan. Met zeven rebounds, vijf assist en negen punten eindigt de wedstrijd voor hem. Jammer genoeg was het niet genoeg, de Clippers gingen er uiteindelijk toch met de winst vandoor.

Een flinke blessure, een piek, nog een blessure, een dipje, alweer een blessure, Rondo die Boston verlaat. Het zit net voor het eind van het jaar niet mee voor Marcus Smart, maar ondanks alles krabbelt hij wel weer naar boven. Voor de Celtics laat hij zien dat hij goed kan passen en verdedigend ook nog aardig sterk is. Zowel voor Smart als voor Hood geldt wel dat ze beter moeten gaan schieten.

SOW: Andrew Wiggins (MIN)
Tegen de Denver Nuggets wist Wiggins alles uit de kast te halen om een goede statline neer te zetten. Geen carreer high, maar gewoon goed en solide. Hij eindigde de wedstrijd met 22 punten, vijf rebounds, drie assists en twee blocks.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen