ROY: Oladipo toont klasse, Burke en Larkin maken debuut

Door

Orlando Magic v Boston Celtics

Elke week houdt Sport Amerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In), de rookie die binnenkort zou kunnen verrassen (Sleeper) en de Statline of the Week (SOW). Week 3: Oladipo toont klasse, Burke en Larkin maken debuut. 

ROW: Victor Oladipo (ORL)

Victor Oladipo was voor het seizoen de uitgesproken favoriet voor de Rookie of the Year Award. De combo-guard van de Orlando Magic had het aanvankelijk wat moeilijk om zich aan te passen aan zijn rol als backup van Jameer Nelson en Aaron Afflalo. Deze week mocht Oladipo echter voor de eerste keer starten, tegen de Miami Heat. Oladipo sloeg met glans (zie Statline of the Week). Als hij genoeg minuten krijgt, doet Oladipo er altijd iets nuttigs mee. Oladipo heeft op elk basketbalvlak zijn waarde en dat kunnen niet veel rookies zeggen. Zo tekende hij deze week voor gemiddeld drie steals en een vrijeworppercentage van 92. Dat zijn dingen die vaak over het hoofd worden gezien..

FOW: Steven Adams (OKC)

Vorige week liet Steven Adams nog erg goede dingen zijn bij de OKC Thunder. Deze week was het een héél stuk minder voor de center uit Nieuw-Zeeland. Adams moest opnieuw plaats maken voor Kendrick Perkins. Hij geraakte daardoor aan gemiddeld amper elf minuten per wedstrijd en liet in die beperkte tijd niets zien dat het vermelden waard is. Adams liet in drie wedstrijden gemiddelden optekenen van twee punten, twee rebounds, één block met een schotpercentage van 20. Rotweek dus!

ROY: Michael Carter-Williams (PHI)

Michiel Carter-Williams miste liefst vier wedstrijden voor de Philadelphia 76ers met een blessure aan de voet. Hij keerde terug in de wedstrijd tegen de Toronto Raptors en tekende voor tien punten, zes rebounds, zes assists en twee blocks. Hij maakte echter amper twee op tien schoten en leek zich nog niet 100% te kunnen inspannen. Hopelijk is er voor MCW niets erg aan de hand en kan hij komende week weer voluit gaan. Topkandidaat voor de ROY blijft hij met grote voorsprong.

Top 5: Victor Oladipo (ORL), Nate Wolters (MIL), Ben McLemore (SAC), Kelly Olynyk (BOS)

Over Victor Oladipo hebben we het al gehad. Hij was deze week top. Toch moet hij serieus aan de bak als hij in de buurt wil komen van Carter-Williams. Nate Wolters blijft het ondertussen erg goed doen voor de Milwaukee Bucks. De point guard is misschien wel de beste pure passer (zie alley-oop naar mede-rookie Antetokounmpo) en was deze week weer goed voor gemiddeld vier assists. Luke Ridnour is ondertussen wel terug en ook Brandon Knight komt binnenkort terug van een blessure. Het tijdperk van Wolters lijkt daarmee voorbij maar wie weet..

Ben McLemore mag zich ondertussen een starter noemen bij de Sacramento Kings. Dat vertaalde zich echter niet in veel betere statistieken. McLemore scoorde in de eerste drie wedstrijden van de week een totaal van veertien punten. Daarna speelde hij beter maar McLemore moet eerst en vooral werken aan zijn consistentie. Van Kelly Olynyk kan hetzelfde gezegd worden. Hij moest twee keer van de bank komen ten voordele van Vitor Faverani en kon geen enkele keer de dubbele punten halen, ondanks een career-high 37 minuten tegen de Spurs. Werk aan de winkel dus.

wolters

 

 

 

 

 

 

 

Outside Lookin’ In: Steven Adams (OKC), KC-P (DET), Shane Larkin (DAL)

Zoals eerder gezegd had Steven Adams een rotweek. Hij zakt dus weg uit de top 5 en moet zich herpakken. Kentavious Caldwell-Pope komt ondertussen voor de eerste keer deze lijst binnen. De man met misschien wel de leukste naam in de NBA krijgt ondanks de aanwezigheid van een hoop wings zijn kans bij de Detroit Pistons. Hij werd deze week de starting lineup ingeduwd en leek zich niet bepaald slecht te voelen. KC-P miste teveel schoten om te spreken van een goede week maar er is hoop voor hem in Detroit, als hij zijn kans blijft krijgen.

Houston Rockets v Dallas Mavericks

In Dallas maakte ondertussen Shane Larkin zijn debuut in de NBA. De kleine maar energieke point guard van de University of Miami was lange tijd out met een enkelblessure. Hij tekende voor drie punten, drie assists en drie steals in zijn eerste officiële wedstrijd en was in zijn tweede wedstrijd meteen de eerste backup van José Calderon (in plaats van Gal Mekel).

Sleeper: Trey Burke (UTA)
Ook bij de Utah Jazz maakte deze week een veelbelovende rookie zijn debuut als NBA-speler. Trey Burke was eindelijk af van zijn blessure aan de vinger en speelde zijn eerste minuten in de wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans. Hij tekende meteen voor elf punten in amper twaalf minuten. Zijn coach was zo onder de indruk dat hij de medische staf van de Jazz onmiddellijk vroeg of Burke meer minuten mag spelen. Als Burke de sleutels in handen krijgt van de Jazz, zou er wel eens een nieuwe contender voor de ROY kunnen opstaan.

SOW: Victor Oladipo 20-4-2-5-2 vs. Miami

Victor Oladipo mocht voor het eerst starten van Magic-coach Jacque Vaughn in de wedstrijd tegen de Miami Heat. Hij startte in plaats van Jason Maxiell. Oladipo bedankte met 20 punten, vier rebounds, twee assists, vijf steals en twee blocks terwijl hij vijf op twaalf schoten en acht op acht vrije worpen maakte. Hij was erg actief als slasher en verdediger. Enig minpunt waren zijn acht balverliezen maar dat is hem gezien zijn knappe prestatie voor één keer vergeven. 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen