ROY (3): Davis toont talent, Barnes komt los

Door

 

Welke rookie schitterde, welke faalde? Elke woensdag belicht SportAmerika de tien beste eerstejaars in de league die strijden om de titel Rookie of the Year. Wie wordt de opvolger van Kyrie Irving? Week 3 in ROY: Davis toont talent, Barnes komt los.

De Rookie Class van 2012 zou volgens een heleboel kenners de beste zijn sinds die van 2003. U weet wel, die van LeBron James, Carmelo Anthony, Chris Bosh, Dwyane Wade en…Darko Milicic. Tot nu toe lijkt die voorspelling een beetje overroepen, zeker als je weet dat de spelers uit de Rookie Class van 2008 momenteel erg sterk bezig zijn. Denk maar aan Derrick Rose, O.J. Mayo, Russell Westbrook, Kevin Love, Brook Lopez, Nicolas Batum, Nikola Pekovic en zelfs JaVale McGee. Maar het is nog vroeg dus geef de huidige rookies nog wat tijd.

Maar ten minste een deel van deze Rookie Class is weg om een knap eerste seizoen neer te zetten. We hadden het in deze lijst al over Damian Lillard en Michael Kidd-Gilchrist. Deze week lieten twee andere rookies hun kunsten zien. Toppick Anthony Davis toonde zijn talenten aan beide kanten van het terrein terwijl Harrison Barnes eindelijk los lijkt te komen. En Alexey Shved blijft vooruitgang boeken in Minnesota.

Deze drie spelers maken dan ook een sprong voorwaarts in de ROY-ranking van week 3 in de NBA.

#1 (1) Damian Lillard

Portland Trail Blazers, 5-5

37.5 M / 19 P (44.7 FG%, 38.7 3P%) / 3.2 R / 6.1 A / 1.5 S / 2.4 3PM

Ook na drie weken NBA basketball kan geen enkele rookie tippen aan de kunsten van Damian Lillard. De explosieve point guard toonde zich opnieuw als een echte leider, een agressieve scorer én een speler die op zijn best is in de clutch. Tegen de Houston Rockets was het niet LaMarcus Aldridge of Nicolas Batum die de overwinning binnen haalde maar wel Lillard, met de ene knappe move na de andere. Lillard is voorlopig onaantastbaar voor de ROY-award.

 

#2 (3) Anthony Davis

New Orleans Hornets, 3-6

28.3 M / 16 P (49.3 FG%, 83.9 FT%) / 8.3 R / 2.2 B

Het was toch even wachten op de exploten van Anthony Davis, de onaantastbaar geachte topselectie van de Hornets. Maar een blessure in het voorseizoen en een hersenschudding gooiden roet in het eten. Maar nu lijkt ‘The Brow’ eindelijk 100% in orde en op weg om zij ritme in de NBA te vinden. Tegen de Bucks liet hij alvast een voorlopige career-high van 28 punten optekenen, inclusief elf rebounds. Hij blesseerde zich wel licht aan de enkel maar dat zal hem waarschijnlijk niet tegenhouden. “Ik ben in orde”, zei Davis.

 

#3 (2) Michael Kidd-Gilchrist

Charlotte Bobcats, 5-4

27.3 M / 11.7 P (46.2 FG%, 76.2 FT%) / 7.2 R / 1.1 S / 1.6 B

Michael Kidd-Gilchrist zakt deze week een plaats. Net als Davis heeft hij al een aantal keren pech gehad met lichte blessures. Hij heeft dus mogelijk nog wat tijd nodig om echt in zijn ritme te geraken. Maar MKG heeft al meerdere malen laten zien dat hij een plaats heeft in de NBA met zijn defensieve kwaliteiten, winnaarsmentaliteit en ontzettend grote motor. Ook als hij geen knappe statistieken laat optekenen, heeft MKG zijn invloed gehad op een wedstrijd. En de Bobcats doen het tot nu toe aardig, toeval?

 

#4 (6) Harrison Barnes

Golden State Warriors, 6-5

28.1 M / 11.7 P (48.5 FG%, 38.5 FT%) / 4.7 R / 0.6 S / 0.9 3PM

Het was even wachten op de doorbraak van de voormalige North Carolina Tar Heel maar de voorbije week kwam ze er. Harrison Barnes krijgt steeds meer minuten van coach Mark Jackson en hij grijpt zijn kansen met beide handen. Hij gaat meer en meer voor zijn eigen schot en is verrassend goed in het pakken van rebounds. Zo pakte Barnes er dertien tegen de Hawks en negen tegen de Timberwolves. Nu nog bewijzen dat hij dit niveau constant kan aanhouden.

 

#5 (8) Alexey Shved

Minnesota Timberwolves, 5-4

23.2 M / 10.4 P (38.3 FG%, 82.1 FG%) / 3.1 R / 4.2 A / 0.8 B

Er mogen dan maar drie Russen in de NBA spelen, voorlopig maken twee van hen een serieuze impact en dat beiden bij de Timberwolves. Want naast Andrei Kirilenko heeft ook Alexey Shved een belangrijk aandeel in het succes van het team. Zo domineerde de lange point guard de Warriors met 22 punten en zeven assists. Shved voelt meer en meer thuis in de NBA. Misschien is het koude klimaat in Minnesota eindelijk van meerwaarde voor een speler.

 

#6 (5) Andre Drummond

Detroit Pistons, 2-9

15.4 M / 6.5 P (69.8 FG%, 50 FT%) / 4.7 R / 0.8 S / 1.0 B

De Pistons houden zijn minuten nog steeds onder controle maar Andre Drummond blijft imponeren in de weinige minuten die hij krijgt. Hij mist nog steeds amper een schot, pakt heel wat rebounds, zorgt voor blocks en blijft knappe defense spelen. Gaandeweg zal hij wel meer speelminuten krijgen. Het seizoen van de Pistons lijkt nu al verloren dus Drummond zal naar het einde toe zonder twijfel alle kansen krijgen van coach Lawrence Frank.

 

#7 (10) Kyle Singler

Detroit Pistons, 2-9

23.5 M / 9.7 P (51.9 FG%, 47.8 3P%) / 2.7 R / 0.8 B / 1.0 3PM

Ondertussen blijft een teamgenoot van Drummond verrassen. Kyle Singler is sinds kort de nieuwe starting shooting guard van de Pistons en toonde telkens dat hij die plaats waard is. Singler scoorde minstens veertien punten in drie opeenvolgende wedstrijden en deed het ontzettend efficiënt voor een wing. Hij heeft een dodelijk driepuntschot, wat ruimte creëert voor anderen. Bovendien is hij verdedigen beter dan gedacht. Zo hield hij Jason Terry op amper vijf punten in de verrassende overwinning tegen de Celtics.

 

#8 (4) Dion Waiters

Cleveland Cavaliers, 2-8

29.2 M / 13.7 P (38.8 FG%, 42.6 3P%) / 2.2 R / 2.0 A / 1.1 S / 2.0 3PM

De grootste duik van deze week is die van Dion Waiters. De shooting guard van de Cavaliers liet twee miserabele wedstrijden optekenen. Hij miste twaalf van zijn zestien schoten tegen de Mavericks en elf van zijn dertien schoten tegen de Sixers. In zijn laatste drie wedstrijden raakt hij amper 20% van zijn schoten… Waiters zal zich uiteindelijk wel herstellen maar voorlopig speelt hij verre van goed. Hij dient daarom vooral agressief te blijven en vrije worpen uit te lokken.

 

#9 (-) Jared Sullinger

Boston Celtics, 6-5

17.8 M / 5.0 P (53.5 FG%, 100 FT%) / 4.2 R / 0.5 B

Jared Sullinger verdween uit de lijst omwille van te weinig opvallende prestaties. Maar hij maakt deze week een comeback. Sullinger toonde twee keer waarom hij beschouwd wordt als een groot talent. Hij tekende voor twaalf punten en elf rebounds tegen de Raptors en voor zestien punten en vijf rebounds tegen de Pistons. Dit is mogelijk het teken voor coach Doc Rivers om zijn rookie meer minuten te geven en Kevin Garnett meer rust te gunnen.

 

#10 (7) Jonas Valanciunas

Toronto Raptors, 3-8

20.5 M /  7.9 P (46.5 FG%, 77.8 FT%) / 5.6 R / 1.1 A /

Hij kwam met grote verwachtingen naar de NBA maar voorlopig kan Jonas Valanciunas die niet inlossen. De Litouwer blijft het lastig hebben aan beide kanten van het parket en dat resulteert in het niet verhogen van zijn speelminuten. Vooral defensief moet Valanciunas nog zoeken. Bovendien voelt hij de concurrentie van Amir Johnson en Ed Davis in de nek. Kan hij aan de druk weerstaan? Hij zal zich snel moeten herpakken want anders wacht een rol vanaf de bank.

Uit de lijst: Bradley Beal (Washington Wizards).

Ook leuk om te lezen