ROY 2011-2012: Irving blijft top, Ayon verbaast iedereen

Door

 

In deze rubriek op Sport Amerika houden we elke week de top 10 bij voor de race voor Rookie van het Jaar, de ROY.

De strijd voor de ROY is, zoals al eens eerder vermeld, zo goed als gestreden. Het komt er voor de rookies nu vooral op aan om aan hun respectievelijke teams te tonen dat ze voor een lange tijd van waarde kunnen zijn. Voor de meeste kandidaten op deze lijst is dat geen al te moeilijke opgave maar voor een heel aantal anderen is dat wel degelijk hun eerste motivatie. Een voorbeeld van een speler die alles moet bewijzen en het ook doet, komt deze week voor het eerste deze lijst binnen.

1. (1) Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers

Irving keerde afgelopen week terug uit blessure. Hij miste namelijk drie wedstrijden met een hersenschudding. Hij is nog geen 100% op niveau maar liet toch wederom zien waarom hij de topkandidaat voor ROY. In drie wedstrijden (tegen Sacramento, Miami en Indiana) was hij gemiddeld goed voor 21 punten. Zijn passing is nog niet top, gemiddeld slechts drie assists, en zijn efficiëntie was verre van goed, slechts 36% gemaakte schoten in zijn laatste twee wedstrijden, maar dat komt wel weer goed want Irving is een talent.

2. (2) Ricky Rubio – Minnesota Timberwolves

Rubio doet er alles aan om Irving te passeren in de strijd om de ROY want hij speelde deze week erg sterk. Hij kon sinds lang nog eens stevig scoren naast zijn altijd aanwezige passing. ‘The Spanish sensation’ was in vier wedstrijden goed voor gemiddeld zestien punten, zeven assists, vier rebounds en twee steals. Erg efficiënt was het allemaal weer niet maar met 40% gemaakte schoten deed hij wel beter dan zijn seizoensgemiddelde van 38%. Rubio heeft een erg lange toekomst in de NBA voor zich.

3. (3) Marshon Brooks – New Jersey Nets

Brooks (foto links) had het moeilijk om zijn oude niveau te halen na zijn terugkeer. Vorige week leek hij echter opnieuw zichzelf en scoorde elke wedstrijd, vijf in totaal, in de dubbele punten. Brooks was gemiddeld goed voor vijftien punten, vier rebounds, vier assists en één steal in wedstrijden tegen onder andere de Bulls en de Pacers. Zijn schotpercentage is gezakt naar 43% maar Brooks is een efficiënte scorer en zal dit snel terug opkrikken.

4. (6) Kemba Walker – Charlotte Bobcats

Ondanks het vreselijk spel van zijn Bobcats deed Walker het deze week erg goed.  Hij was deze week gemiddeld goed voor zeventien punten, vijf assists en bijna twee steals in drie uitwedstrijden. Hij kan scoren maar het ontbreekt hem vaak aan efficiëntie want hij maakt nog altijd maar 37% van zijn schoten en moet dus nog veel leren. Maar Walker zal zijn weg in de NBA wel vinden.

5. (5) Brandon Knight – Detroit Pistons

Knight blijft last hebben van zijn neus maar toch presteerde hij vrij goed de afgelopen week. Zijn eerste wedstrijd was slecht met amper zes punten en één assists tegen de Celtics. Maar daarop volgde een super wedstrijd tegen de Kings (zie prestatie van de week) en herpakte hij zich enigszins door twaalf punten te maken in een ‘rematch’ tegen de Celtics. Knight moet nog leren om efficiënter en constanter te zijn in zijn prestaties maar dat kan gezegd worden van bijna elke rookie.

6. (4) Iman Shumpert – New York Knicks

Het zijn geen makkelijke tijden voor Shumpert en dat om verschillende redenen. Ten eerste verloor hij veel van zijn populariteit aan sensatie Jeremy Lin. Ten tweede was hij in totaal goed voor amper 25 punten, vier assists en één steal in drie wedstrijden. Ten derde keerde deze week Baron Davis terug uit blessure en trokken de Knicks JR Smith aan. In de toekomst zal Shumpert dus tevreden moeten zijn met een minder belangrijke rol.

7. (7) Kawhi Leonard – San Antonio Spurs

Leonard speelde geen geweldige week en kreeg ook beduidend minder minuten dan hij tot nu toe gewoon was. Hij speelde dan wel 29 minuten tegen de Jazz maar stond slechts vijftien minuten op het veld tegen de Raptors en achttien tegen de Clippers. Verdedigend is hij nog steeds pure klasse maar offensief lijkt hij toch echt beperkt. Gemiddeld drie punten deze week is namelijk erg weinig. Voorlopig houdt hij hier stand omwille van zijn degelijke seizoen tot nu toe maar hij dient zich wel te herpakken.

8. (9) Norris Cole – Miami Heat

De jonge Cole blijft goed stand houden in het sterrenteam van Miami. Hij speelt gemiddeld 21 minuten mee en gebruikt die minuten om zichzelf te tonen. Cole kan offensief goed uit de voeten maar is ook defensief een wapen voor de Heat door zijn verstandige aanpak. De Heat speelden slechts twee wedstrijden deze week maar Cole liet zich toch opmerken. Hij had tien punten en vier assists tegen de Cavaliers, gevolgd door vier punten en drie assists tegen de Magic. Het zijn allemaal geen ‘flashy’ statistieken maar Cole is één van de weinige rookies die constant presteert en dat is al een prestatie op zich.

9. (NR) Gustavo Ayon – New Orleans Hornets

Daar is hij dan: Gustavo Ayon (foto rechts en boven). De Mexicaan is al 26 jaar maar speelt nu pas zijn eerste seizoen in de NBA. De Hornets deden er goed aan om hem te doen tekenen in het voorseizoen (hij werd dus niet geselecteerd in een NBA Draft) want hij lijkt een schot in de roos. Door de constante geruchten rond Chris Kaman kreeg Ayon geleidelijk aan meer kansen en tot nu toe grijpt hij deze met beide handen. Ayon was vorige week goed voor gemiddeld tien punten, negen rebounds en twee steals. Bovendien is hij zeer efficiënt want hij maakte in zijn laatste vijf wedstrijden liefst 58% van zijn schoten, wat ook zijn seizoensgemiddelde is.

10. (10) Chandler Parsons – Houston Rockets

Parsons was deze week zijn energieke zelf en speelde veel meer minuten dan concurrenten Courtney Lee en Chase Budinger. In wedstrijden tegen de Thunder, Timberwolves, Jazz en Grizzlies stond hij namelijk gemiddeld liefst 35 minuten op het terrein. Daarin was hij goed voor gemiddeld twaalf punten, zes rebounds, drie assists en één steal, inclusief in totaal vijf driepunters. Parsons kan eigenlijk alles maar is in niets echt top. Maar die veelzijdigheid kan hem wel eens lang in de NBA houden.

Eervolle vermeldingen:

Nikola Vucevic – Philadelphia 76’ers, Markieff Morris – Phoenix Suns, Isaiah Thomas – Sacramento Kings, Klay Thompson – Golden State Warriors en Tristan Thompson – Cleveland Cavaliers.

Prestatie(s) van de week:

Brandon Knight is goed voor 23 punten, zes rebounds en tien assists tegen de Sacramento Kings. Hij maakt vier van zijn zes driepunters, leidt geen balverlies en bezorgd samen met Rodney Stuckey de Pistons de zege.

Hij staat niet in de top 10 maar Isaiah Thomas speelt zich in de kijker in Sacramento. Tegen de Cleveland Cavaliers was hij dicht bij een ‘triple double’ met 23 punten, acht rebounds en elf assists.

Foto’s: Getty Images

 

 

Ook leuk om te lezen