ROY (1): Lillard schittert bij Trail Blazers

Door

Welke rookie schitterde, welke faalde? Elke donderdag belicht SportAmerika de tien beste eerstejaars in de league die strijden om de titel Rookie of the Year. Wie wordt de opvolger van Kyrie Irving. Week 1 in ROY: Lillard schittert bij Trail Blazers.

Vorig seizoen sloeg de race voor de ROY Award al snel om in een tweestrijd tussen point guards Kyrie Irving en Ricky Rubio. Door de zware blessure die Rubio opliep tegen de Lakers verdween de spanning echter want Irving bleek daarna ‘outstanding’. Dit jaar heeft een blessure opnieuw roet in het eten gegooid. Toppick Anthony Davis staat enkele wedstrijden aan de kant met een hersenschudding, nota bene door toedoen van ploeggenoot en rookie Austin Rivers. Maar ook zonder dit spijtige voorval lijkt de strijd om beste rookie opnieuw af te stevenen op een strijd tussen twee spelers. Want naast Davis ontpopt point guard Damian Lilliard zich tot een echte topper.

Lillard werd als zesde geselecteerd door de Trail Blazers maar toont voorlopig het ongelijk van de teams die hem oversloegen. Deze jongen blaakt van het zelfvertrouwen en speelt immens volwassen, iets dat zeldzaam is voor rookies. Kijk maar naar John Wall, een talent dat nog moet leren om niet te forceren. Lilliard heeft alles onder controle, inclusief zichzelf. Bovendien toont hij nu al zijn dodelijk jump shot. The sky is the limit voor de man van het kleine Weber State. Voorlopig heeft hij althans veel weg van Russell Westbrook…maar is hij simpelweg een betere versie ervan. Na Week 1 in de NBA staat Lillard dan ook ongenaakbaar op nummer één.

#1 Damian Lillard

Portland Trail Blazers, 2-2

37 M / 19.3 P (0.406 FG%, 0.947 FT%) / 3.8 R / 8.0 A / 0.8 S

In Portland zijn ze erg te spreken over hun point guard. Damian Lillard toonde aan hij een speciaal talent is in zijn eerste duels op het hoogste niveau. In zijn allereerste wedstrijd in de NBA pakte hij uit met 23 punten en elf assists. Na drie wedstrijden van minstens twintig punten en zeven assists schaarde hij zich bij legende Oscar Robertson als de enige twee spelers die dergelijke statistieken kunnen voorleggen in de eerste drie wedstrijden van hun carrière. Lillard is een topper in wording.

 

#2 Dion Waiters

Cleveland Cavaliers, 2-3

29 M / 15.4 P (0.446 FG%, 0.545 FT%)/ 1.8 R / 2.6 A / 1.0 S 

Dion Waiters werd als vierde geselecteerd en meteen kreeg de club kritiek over zich heen. Waiters zou het niet waard zijn om zo hoog gedraft te worden en de Cavs lieten zich leiden door een hype vlak voor de draft. Maar voorlopig snoert de shooting guard iedereen de mond. Waiters heeft een knap jump shot, welk hij kan gebruiken van eender waar. Daarnaast is hij ook in staat om zijn ploegmaats te betrekken en balverliezen te forceren door steals. Waiters bewijst, voorlopig, het gelijk van de Cavs.

 

#3 Anthony Davis

New Orleans Hornets, 2-2

21.5 M / 14.5 P (0.556 FG%, 1.000 FT%) / 6.5 R / 1.0 S / 1.5 B

De gedoodverfde favoriet voor het winnen van de ROY Award ligt in de lappenmand. Een ellenboog van Austin Rivers tegen de Jazz maakte voorlopig een einde aan Davis’ seizoen. Toch verdient hij de derde plaats in deze rangschikking. In zijn enige volledige partij, tegen de Spurs, liet hij zien waarom de Hornets hem als eerste selecteerden. Tegen legende Tim Duncan hield hij verdedigend goed stand en kon hij, verrassend, ook offensief zijn ding doen. Afwachten of hij dat kan doortrekken over een heel seizoen.

 

#4 Michael Kidd-Gilchrist

Charlotte Bobcats, 1-2

25.3 M / 8 P (0.360 FG%, 0.600 FT%) / 6.7 R / 2.0 A / 1.7 S / 2.0 B

Zoals op voorhand werd verwacht, springen de statistieken van MKG niet echt in het oog. Hij scoort niet fantastisch en is ook niet efficiënt. Maar MKG doet zijn ding, zonder het te forceren. Hij weet waarvoor Micheal Jordan hem selecteerde: defense, leiderschap en energie. Dat brengt hij elke wedstrijd, getuige daarvan ook zijn steals en blocks. De Bobcats hebben nog een lange weg te gaan om nog maar een degelijk team te worden, maar met MKG in de rangen zijn ze zeker van minstens één ding: een winnaarsmentaliteit.

 

#5 Jonas Valanciunas

Toronto Raptors, 1-4

20 M / 8 P (0.436 FG%, 1.000 FT%) / 5 R / 1 A / 0.8 B

Jonas Valanciunas werd al in 2011 als vijfde geselecteerd door de Raptors. Hij verkoos voor een extra jaar in Europa alvorens naar de NBA te komen. Het is makkelijk om hem even te vergeten als rookie. Valanciunas krijgt alle kansen in Toronto en liet al zien tot wat hij in staat is. Hij werd de eerste Raptorrookie sinds Damon Stoudamire in 1995 die een double-double (twaalf punten en tien rebounds) noteerde in zijn eerste duel. Voorlopig speelt hij nog wisselvallig maar deze jongen kan een grote meneer worden in de NBA.

 

#6 Jae Crowder

Dallas Mavericks, 4-1

20.8 M / 8.6 P (0.500 FG%, 0.400 FT%) / 3 R / 1 A 

Daar is hij dan, de eerste grote verrassing. Jae Crowder werd pas als 34ste geselecteerd door de Cavaliers en naar Dallas gestuurd voor Tyler Zeller. Maar het is Crowder die tot nu toe laat zien goed mee te kunnen in de NBA. Hij krijgt zijn kansen van coach Rick Carlisle en stelt niet teleur. Hij scoort vooral erg makkelijk en dat ook door driepunters, een bijkomend wapen voor de Mavericks. Met de blessure van Shawn Marion zullen de minuten voor Crowder enkel toenemen, aan hem om zich te bewijzen.

 

#7 Pablo Prigioni

New York Knicks, 3-0

19 M / 4.3 P (0.444 FG%, 1.000 FT%) / 4.3 A / 1.3 S

Euh…Een 35-jarige rookie? Ja hoor! Pablo Prigioni maakt op een gezegende leeftijd zijn debuut in de NBA maar laat zien dat je ook op ervaring knappe dingen kunt laten zien. Aanvankelijk moest hij het vooral hebben van zijn knappe passes, een talent waarvoor hij in Argentinië en Spanje al jaren bekend stond. Maar coach Mike Woodson maande hem aan om meer voor zijn eigen schot te gaan, wat resulteer in elf punten (naast zes assists) tegen de Sixers. Prigioni kan een belangrijke bankspeler worden voor de Knicks.

 

#8 Harrison Barnes

Golden State Warriors, 3-2

23.4 M / 8.8 P (0.486 FG%, 0.778 FT%) / 1.6 R / 1.6 A 

Harrison Barnes beleefde een stille eerste week in zijn NBA-loopbaan. Het product van North Carolina mag dan wel de startende small forward zijn, dat resulteerde tot nu toe niet in opvallende prestaties. Barnes krijgt het volledige vertrouwen van coack Mark Jackson en zal door de zware blessure van Brandon Rush nog meer speelminuten krijgen. De rookie neemt blijkbaar zijn tijd om te wennen aan de NBA, zijn team en het spelsysteem. Dat is misschien geen slechte werkwijze en kan hem later enkel beter maken.

 

#9 Andre Drummond

Detroit Pistons, 0-5

14.4 M / 3.8 P (0.615 FG%, 0.400 FG%)/ 4 R / 0.6 A / 1.2 B

De Detroit Pistons mogen dan op weg zijn naar een vrij dramatisch seizoen, hoop op een betere toekomst is er zeker. Rookie Andre Drummond, die pas in augustus 19 jaar werd, liet in zijn eerste week als profbasketballer flitsen van groot talent zien. Vooral defensief was hij sterk, door rebounds te pakken en schoten te blokken. Offensief moet hij het vooral hebben van open lay-ups en dunks, vandaar de hoge efficiëntie. De Pistons hebben een ruwe diamant in de rangen en met Greg Monroe een gevaarlijk front court voor de toekomst.

 

#10 Jared Sullinger

Boston Celtics, 2-2

20 M / 4 P (0.467 FG%, 1.000 FT%) / 4.8 R / 0.3 / 0.8 B

Jared Sullinger zakte, net als Spursforward DaJuan Blair in 2009, weg in de draft omwille van vraagtekens over zijn fitheid. Maar de Celtics namen de gok, Sullinger bulkt namelijk van het talent. Voorlopig krijgt hij het vertrouwen van coach Doc Rivers en hij mocht zelfs al starten. Sullinger stelt dus niet teleur. Offensief liet hij al een aantal keer mooie post-moves zien en ook defensief doet hij het aardig. Het seizoen is nog lang en het blijft afwachten of zijn rug het zal houden. Maar tot nu toe doet Sullinger zijn talent alle eer aan.

 

Ook leuk om te lezen