Rose met overmacht winnaar MVP award

Door

Dat Derrick Rose werd verkozen tot Meest Waardevolle Speler van het NBA-seizoen 2011 was geen verrassing, maar de overmacht waarmee hij de overwinning voor zich opeiste was dat zeker wel. De pointguard van de Chicago Bulls kreeg maar liefst 113 (van de 121) eerste plaats-stemmen van het Amerikaanse sportjournaille, en dat waren er bijna twee maal zoveel als runner up Dwight Howard (Orlando Magic).

De 22-jarige D-Rose werd met zijn uitverkiezing bovendien de jongste MVP in de geschiedenis van de NBA. Hij brak het record van Wes Unseld, die destijds 23 jaar was. Het was bovendien voor het eerst sinds Steve Nash in 2005, dat er met Rose een speler tot MVP werd gekozen die in het jaar ervoor geen enkele stem had ontvangen.

Het toont eens te meer de stormachtige ontwikkeling die de South Sider dit seizoen heeft doorgemaakt. Niemand durfde voor de voorbije competitie te voorspellen dat het joch het al zo snel zo ver zou kunnen schoppen. Behalve hijzelf misschien.

Een enkeling meende dat hij dit jaar wel ‘ns voor het eerst in de punten zou kunnen vallen in de MVP-verkiezing. Rose zelf was, zonder branie te willen schoppen, optimistischer. ,,Waarom zou ik geen MVP kunnen worden?”, vroeg hij zich hardop af. ,,Dat floepte er toen uit”, blikte hij terug. ,,Maar zo voelde ik dat op dat moment.”

Tekenend was het feit dat tijdens de afgelopen free agent-periode talloze (ster)spelers bij LeBron James lobbyden om de King naar hun franchise te krijgen. Chicago was een topkandidaat om James in te lijven, maar het verkooppraatje van Rose bleef uit. De reden is inmiddells duidelijk. Derrick Rose achtte zichzelf capabel genoeg om uit te groeien tot de sterspeler van een kampioensteam.

,,Dat zegt alles over hem”, aldus zijn coach Tom Thibodeau tijdens de award-ceremonie dinsdag. ,,Je kunt iets niet doen zonder er zelf in te geloven. En daarnaast heb je dan nog zijn andere kwaliteiten: zijn drive, zijn nederigheid, en de wijze waarop hij voor zijn ploeggenoten zorgt. Dat is wat hem zo speciaal maakt.”

Rose hield het, evenals vele van zijn toehoorders, niet droog toen hij zich in zijn dankwoord speciaal tot zijn moeder richtte.

,,Op de dagen dat ik geen zin heb om te trainen”, vertelde hij, ,,op de momenten dat ik het moeilijk heb, dan denk ik aan haar, aan de tijd dat ze me wakker maakte voor ze naar haar werk ging, en ze zich er van gewiste dat alles goed met me ging. Dat waren moeilijke tijden. Tegenwoordig mag ik het eigenlijk niet moeilijk hebben, omdat ik doe wat ik leuk vind, en dat is basketballen. Jij zorgt er dus voor dat ik iedere dag blijf gaan, ik hou van je, en ik waardeer je meer dan m’n eigen leven…”

De MVP-stemming werd gedaan door 120 sportjournalisten en een fan. Zij bedienden Rose met 113 eerste plaatsen (1182 punten), waarmee hij Dwight Howard (vier eerste plaatsen, 643 punten) ruimschoots voorbleef. LeBron James (Miami Heat), Kobe Bryant (LA Lakers) en Kevin Durant (Oklahoma City Thunder) werden respectievelijk derde, vierde en vijfde.

De award zal woensdag, voorafgaand aan Game 2 in de series met de Atlanta Hawks, (opnieuw) aan Rose worden gepresenteerd. De pointguard zal, volgens coach Thibodeau, gewoon van de partij zijn, hoewel hij in de slotseconde van Game 1 andermaal door zijn enkel ging. ,,Mijn enkel is in orde”, aldus Rose.

Bekijk hier de hoogtepunten van de uitreiking van de MVP-award aan Derrick Rose:

Foto: AP

Ook leuk om te lezen