Rockets in het post-Howard tijdperk

Door

Uitverkoop bij de H&M. Zo kun je de offseason van de Houston Rockets het beste omschrijven. Goran Dragic, Luis Scola, Samuel Dalembert, Chase Budinger, Kyle Lowrie, Courtney Lee en Marcus Camby. Allemaal moesten ze vertrekken om ruimte te maken op het roster. Doel: Dwight Howard. De dominante center ging echter naar de Los Angeles Lakers. Toch hoeven de fans in Houston niet te treuren.

Coach Kevin McHale werkt komend seizoen met een jong en leuk team. Neem bijvoorbeeld Jeremy Lin. De New York Knicks lieten Lin gaan en met het vertrek van Lowrie naar de Toronto Raptors is #Linsanity direct de startende spelverdeler. Vergeet de hype van afgelopen maart. Lin heeft zeker de kwaliteiten in huis om zich als point guard in de NBA staande te houden. Hij heeft geen angst voor het schot, gaat explosief naar de basket en heeft ook nog oog voor zijn teamgenoten. De turnovers zitten opgesloten in zijn spel, hebben deels te maken met onervarenheid. Oftewel: daar kan aan gewerkt worden.

De rookies

Jeremy Lamb werd als twaalfde gekozen in de NBA Draft. De Rockets zien in hem een pure scorer en dat liet de 20-jarige Lamb dan ook zien tijdens de Las Vegas Summer League. Lamb scoorde in vijf wedstrijden gemiddeld 20 punten, pakte 4.4 rebounds en schoot 47 procent van het veld. Forward Royce White pikten de Rockets op als zestiende. De 21-jarige fysiek sterke forward heeft last van angststoornis, houdt niet van vliegen en stond vroeger bekend als ‘bad-boy’. Die periode is volgens White verleden tijd.

Als achttiende koos Houston voor Terrance Jones, de 20-jarige power forward van Kentucky. Kan op meerdere posities uit de voeten, maar moet volgens de scouting reports actiever worden in de post. Zijn uitstraling schrikt mensen af, maar mensen binnen Kentucky verklaarden dat Jones daar hard aan gewerkt heeft in zijn laatste collegejaar. En dan heb je nog de 2 meter 13 lange reus uit Litouwen. Donatas Motiejunas. De 21-jarige center noteerde in de Summer League 16.3 punten en 7.8 rebounds per wedstrijd.

Alle ballen op Kevin Martin?

Met de leegloop en de komst van de rookies is het aan ‘blijvers’ Kevin Martin, Chandler Parsons en Marcus Morris om zich komend seizoen nadrukkelijker te laten gelden. Een taak die je zeker aan Martin wel kan toevertrouwen, afgelopen seizoen goed voor zeventien punten per wedstrijd. Als laatste maakte de Rockets bekend dat de Argentijn Carlos Delfino de ploeg komt versterken. Enige minpuntje was het vertrek van Scola via de amnesty-regeling. Voor de Argentijn werd Omar Asik van de Chicago Bulls gehaald.

Lef en durf kun je de Rockets niet ontzeggen. Ze gingen all-in om één van de beste centers ooit binnen te halen. Lukt het, dan heb je een ticket naar de playoffs in de tas, lukt het niet dan kun je met een jong team verder bouwen, eindigen ze onderdaan, hoger keus in de volgende draft. Het werd dus het laatste. Het wordt een interessant seizoen voor de nieuwe, verjongde Rockets.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen