Rivers tekent voor nog eens vijf jaar Boston

Door

Zo op het eerste gezicht lijkt de timing wat vreemd, de contractverlenging van Doc Rivers. Uitgerekend op de dag nadat de Boston Celtics werden uitgeschakeld door de Miami Heat in de tweede ronde van de NBA playoffs, kwam de coach tot een akkoord over een nieuwe verbintenis, die hem gedurende vijf seizoenen de lieve som van $35 miljoen gaat opleveren.

Maar zo vreemd is het natuurlijk niet. De Celtics zijn immers niet voor niks de meest succesvolle franchise in de geschiedenis van de NBA. Zulks werd niet bereikt dankzij korte termijn-politiek, maar dankzij een gedegen lange termijn-visie. En in dat licht bezien komt de contractverlenging juist op een perfect moment.

In New England heerst namelijk het geloof dat de huidige Big Three (Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen) plus pointguard Rajon Rondo, ondanks de gevorderde leeftijd, nog een title run in zich heeft. Daarnaast zal Doc zich – geassisteerd door GM Danny Ainge, of andersom – gaan toeleggen op het opbouwen van een nieuw kampioensteam.

,,Wat mij betreft is Rivers de beste coach in de league”, aldus de general manager, nadat de laatste plooitjes waren glasgestreken. ,,Ik kan geen coach bedenken die ik liever bij de Celtics zou hebben dan Doc.”

Het feit dat Rivers z’n contract verlengde was dan ook niet verrassend, dat hij dat deed voor een periode van maar liefst vijf jaar was dat wel. Algemeen werd aangenomen dat Rivers voor een jaar zou gaan bijtekenen (gelijk de optie die zijn aflopende verbintenis bezat), om nog eenmaal te proberen de laatste restjes energie uit de huidige selectie te persen.

,,Ik ben een Celtic”, zei de coach woensdagavond na de uitschakeling door de Heat.

Ainge: ,,Doc wilde bij ons blijven. En niet louter omdat hij denkt dat we over vijf jaar weer het beste team in de NBA zullen zijn. Hij hoort bij deze club. Hij wil alles doen wat in zijn vermogen ligt om ons weer succesvol te laten zijn.”

De 49-jarige Chicagoan heeft er zeven jaar als hoofdcoach van de Boston Celtics opzitten. In 2008 leidde hij de ploeg naar de titel, twee jaar later werd de finale in zeven wedstrijden verloren van de Los Angeles Lakers.

Foto: sportsofboston.com

Ook leuk om te lezen