Riley ziet geen reden veel te wijzigen bij Heat

Door

Het bijeen brengen van Dwyane Wade, LeBron James en Chris Bosh is zo goed als het beste wat sportminnend Miami ooit is overkomen. Geen haar op het hoofd van general manager Pat Riley om deze drie-eenheid te ontmantelen. Wat de oud-coach betreft, wijzigt hij zo min mogelijk. Dat houdt ook in dat Erik Spoelstra volgend seizoen opnieuw op de bank zit van Miami Heat als eindverantwoordelijke.

Zeker na afloop van de voor de Heatles teleurstellend verlopen NBA Finals rees de vraag of Spoelstra wel de juiste man was voor deze ploeg. Zijn ‘conculega’ van de Mavericks, Rick Carlisle, was tactisch zijn meerdere, terwijl de Heat-hoofdcoach zijn team niet (meer) op het goede spoor kreeg.

Eigenlijk liet hij tijdens het reguliere seizoen al zien moeilijk te kunnen bijsturen. Oké, hij had drie ‘grootheden’ in z’n team. Die moesten verantwoordelijkheid krijgen en nemen. In het merendeel van de gevallen gebeurde dat ook. Het ging vooral wat er om The Big Three heen speelde, al klaagde Bosh halverwege de competitie nog over een verkeerde rol in het team.

In de 103 wedstrijden heeft hij zijn team nooit weten te finetunen. Het waren de grote heren en dan? Dan kwam je in een soort tombola terecht. Dan startte Ilgauskas weer of Dampier of Haslem. Of koos hij voor Chalmers als point guard. Om even later toch weer te kiezen voor Bibby als spelverdeler.

Meest opvallende waren de speelminuten van Eddie House in de laatste twee wedstrijden tegen Dallas. De ex-Bostonian had gedurende het seizoen zolang op de bank gezeten, dat hij bijna met die vastgeroeste stoel en al de vloer opkwam. Het kwam eerder over als een probeersel, een noodgreep, dan een strategische overweging.

Hoe dan ook; Riley kent geen twijfel. Hij zegt te geloven in de kwaliteiten van Spoelstra. ,,We hebben een geweldige jonge coach, die ik wil steunen. Ik hoop dat hij kan groeien, zoals dat bij mij gebeurde”, zei de 66-jarige. ,,Erik komt terug. Dat is ons standpunt en zo is hoe ik erover denk.”

Spoelstra gaat het laatste jaar van zijn contract in. Over het verlengen van de arbeidsovereenkomst liet de GM zich dan vervolgens niet uit. Behalve dan dat deze vraag niet op tafel is gekomen.
Ook aan het roster denkt de voormalig succescoach weinig te wijzigen. Het supertrio blijft gehandhaafd. ,,We zijn gezegend met die jongens. Het bij elkaar brengen van de drie is het beste in de geschiedenis van South Florida sports; misschien met uitzondering van de ongeslagen Miami Dolphins van 1972”, klonk hij luid en duidelijk.

Wie zulke aankopen doet, die vervolgens van de daken schreeuwen met elkaar zeven titels te pakken, neemt met minder dan de Larry O’Brien trofee toch geen genoegen? ,,Ik weet wat iedereen hier verwachtte, maar het is niet gebeurd. We hebben een geweldig seizoen gehad. Ongekend bijna.”

Wel is Riley ervan overtuigd dat er met deze groep een titel of zelfs meer in het vat zit. ,,Ik ga het zeggen en ben niet bang om het te zeggen: ‘wij zijn voor meerdere jaren kanshebber.’ We zullen meestrijden. Ik kan niet wachten op wat komen gaat.”

Foto: dailycaller.com

Ook leuk om te lezen