Revolutie binnen NCAA inzet van rechtzaak

Door

NCAA Basketball Tournament - First Four - Dayton

Vergeet de Final Four, vergeet de College Football Championship Game. De belangrijkste college-game is op dit moment bezig in een rechtzaal in Los Angeles. Oud-basketballer Ed O’Bannon klaagt de NCAA aan. De inzet is geld en gerechtigheid.

College spelers mogen geen geld verdienen. Deze regel geldt voor alle sporten. Bowlers die voor 25 toeschouwers spelen hebben dezelfde rechten en plichten als football-spelers die wekelijks in stadions van 100.000 toeschouwers spelen.

Deze regel geldt overigens niet voor coaches. Nick Saban, coach van Alabama verdient 7 miljoen dollar per jaar. Zijn spelers krijgen de kans om een opleiding te volgen en zich te ontwikkelen als atleet. De tv-rechten voor March Madness zijn in 2010 verkocht voor 10,8 miljard dollar. De belangrijkste acteurs om dit toernooi te laten spelen zien hier geen enkele cent van terug.

O’Bannon
Ed O’Bannon is begin jaren 90 een van de grote sterren van UCLA. Hij wint in 1995 met zijn team March Madness en wordt na college gedraft door de Nets. Zijn NBA-carrière is kort, hij speelt jaren buiten de VS en in 2004 stopt hij met professioneel basketbal. In 2009 verschijnt een videogame waarin naast huidige teams ook een aantal illustere teams uit het verleden zijn opgenomen. Ook het team van UCLA uit 1995 kan gekozen worden. En ook nummer 31 is duidelijk te herkennen als Ed O’Bannon. Voor de oud-prof een verrassing. Hij heeft nooit toestemming gegeven om zijn naam te gebruiken in het spel. Ed O’Bannon daagt de NCAA voor de rechter.

Het betalen van spelers is al lang een heet hangijzer binnen college-sport. De NCAA heeft een boekwerk vol regels wat atleten wel en vooral niet mogen. Spelers mogen behalve eer niets verdienen. Geen geld, geen cadeaus en in sommige gevallen zelfs geen eerste levensbehoeften zoals eten en onderdak.

Dakloos
In mei komt het verhaal naar buiten dat Boise State football-speler Antoine Turner geen onderdak mag krijgen op de campus. De nieuwe speler van de Broncos heeft buiten de campus geen woning en hoopt voor de start van zijn college-carrière al onderdak te krijgen van de universiteit.

Het is tegen de regels van de NCAA.

Turner zoekt de publiciteit en wordt overspoeld door reacties van fans die hem woonruimte aanbieden. Ook dat mag niet. Ook dat is een vorm van beloning. De universiteit roept de fans op om Turner geen onderdak te verlenen uit angst voor sancties. Uiteindelijk lopen de gemoederen zo hoog op dat de NCAA niet anders kan dan voor Turner een uitzondering te maken.

Opleiding
Voorstanders van het huidige systeem blijven hameren op de kansen die jonge mensen krijgen op een universiteit waar ze normaal gesproken nooit terecht komen. Ze hebben de kans om een opleiding af te ronden en zich te ontwikkelen als atleet. En ze wijzen steeds op de vraag die komt als college-athletes betaalt worden. Gaat een volleyballer dan net zoveel verdienen als een basketballer.

Jarenlang is door buitenstaanders van alles geprobeerd om de NCAA te veranderen. Zonder succes. Nu is de kans groot dat de NCAA nu op last van een uitspraak van de rechter wel moet veranderen. Ed O’Bannon is de voornaamste aanklager binnen een team van oud-atleten en alle atleten die onder de NCAA vallen. De videogame was de aanleiding voor de rechtzaak. Maar de rechter buigt zich over de wezelijke vraag of de NCAA bevoegd is om over de rug van spelers geld te verdienen zonder  de  hoofdrolspelers daarvoor te belonen. Op het spel staan miljarden. Voor de rechten van March Madness is 10,8 miljard dollar betaald. Dat is slechts één sport. Een revolutie zal het gevolg zijn als het kamp van O’Bannon wint.

De rechtzaak neemt maanden in beslag. SportAmerika volgt de rechtzaak op houdt de lezer op de hoogte van de uitspraak.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen