Revalidatie Strasburg loopt voorspoedig

Door

21 augustus 2010. Domonic Brown is aan slag voor de Philadelphia Phillies met één uit in de vijfde inning. Op de heuvel heerst Stephen Strasburg van de Washington Nationals, de rookie heeft al zes strikeouts achter zijn naam staan. Catcher Ivan Rodriguez geeft het seintje voor de gevreesde Strasburg changeup, maar de bal zeilt ver buiten de strikezone. Direct verschijnt er een grimas op het gezicht van de 22-jarige pitcher, grijpt naar zijn rechterarm en probeert deze los te schudden. Coach Jim Riggelman en trainer Steve McCatty haasten zich naar de heuvel om de schade op te nemen. “Strasburg wilde graag verder pitchen, hij zei dat hij niets meer voelde in zijn arm”, aldus Riggelman. “Dat was geen optie, wilde geen risico nemen.”

De Nationals pakten het goed op na het vertrek van de jonge pitcher, versloegen de Phillies in eigen huis met 8-1 mede dankzij een three run homerun van Nederlander Roger Bernadina. Na de wedstrijd ging het echter om één ding. Hoe is het met de arm van Strasburg? Een MRI-scan liet eerst een strained flexor tendom zien in de arm, maar de staf van de Nationals bleven met een hoop vragen zitten en lieten nog een scan maken. Drie woorden. Tommy John Surgery. Strasburg had een paar uur nodig om zijn emoties te verwerken en zijn blessure te accepteren. Een ingewikkelde operatie, waarbij een revalidatie staat van twaalf tot achttien maanden. Einde seizoen voor Strasburg.

Een seizoen waarin Strasburg de hype rondom zijn persoon grotendeels waar maakte. De eerste keuze uit de draft had nog geen bal gegooid, of hij werd al omgedoopt tot de nieuwe Cy Young. Op College maakte hij naam met zijn fastballs rond de 100 mph. Strasburg maakte zijn Major League debuut op 8 juni tegen de Pittsburgh Pirates. National Park was binnen een paar minuten uitverkocht en de media deed massaal verslag van deze wedstrijd. Strasburg chookte niet, gooide zeven sterke innings waarin hij 14 strikeouts noteerde. Een clubrecord. Strasburg eindigde het seizoen 2010 met een W-L record van 5-3, met een 2.91 ERA en 92 strikeouts. Niet slecht voor een rookie.

Hoewel een Tommy John Surgery een heftige blessure is, zijn dankzij de huidige technieken de kans op volledig herstel gestegen tot 85 procent. Dat was heel anders begin jaren zeventig toen pitcher Tommy John (vandaar de naam) als eerste deze operatie onderging. Strasburg hoeft alleen maar te kijken naar collega Josh Johnson van de Florida Marlins. Ook hij onderging een Tommy John Surgery en staat nu bekend als één van de gevaarlijkste pitchers in de Major League. Strasburg begon zijn revalidatie op het moment dat teamgenoot Jordan Zimmerman (zelfde operatie) zijn comeback maakte voor de Nationals.

Het revalidatieproces loopt zo voorspoedig dat Strasburg momenteel drie bullpen sessies per week afwerkt waarin hij 30 tot 40 fastballs gooit. Binnenkort mag hij beginnen met het mixen van zijn pitches. Er is een kans dat hij het huidige seizoen nog twee starts kan maken voor de Nationals, maar bronnen binnen de club willen Strasburg klaarstomen voor het volgende seizoen in 2012.

Foto: natsnewsnetworkoffthefield.blogspot.com

Ook leuk om te lezen