Prijzen voor vijf quarterbacks, Suggs, Miller en Harbaugh tijdens eerste NFL Honors

Door

De NFL is altijd opzoek naar nieuwe manieren om de sport in prime time op televisie te krijgen, ook buiten het seizoen om. Waar we in de afgelopen jaren het grootste gedeelte van de NFL Draft verplaatst zagen worden naar prime time uren, kwam de NFL enkele maanden geleden met het idee om ook de jaarlijkse awards uit te gaan rijken tijdens een live prime time televisie evenement. Het resultaat: NFL Honors, een gala award show op de vooravond van de Super Bowl.

Met een waslijst aan bekende gasten, zowel uit de football- als de entertainmentwereld, leek NFL Honors op elke andere awardshow. Alec Baldwin, de host van de avond, deed een poging tot ‘Tebowing’ (die door Tim zelf gecorrigeerd moest worden) en zag Packers linebacker Clay Matthews even aan voor Madonna. “Ik werd even verward door het haar en de spieren”, grapte Baldwin tot ongenoegen van de verdediger van Green Bay. Ook de Kardashians en de NFL Lock Out moesten het verduren.

Naast de awards voor Most Valuable Player en Offensive/Defensive Player of the Year die tijdens de show door de Assosiated Press werden uitgereikt waren ook Pepsi en GMC aanwezig voor het uitreiken van de Pepsi Rookies of the Year Awards en de GMC Never Say Never Award. Dat de laatstgenoemde prijs naar Denver Broncos quarterback Tim Tebow ging zal niemand verbazen. Officieel ontving Tebow de award voor de overwinning over de Chicago Bears in week 14, maar de jonge quarterback leidde zijn team dit seizoen meerdere keren naar een onverwachte overwinning in de laatste minuten van de wedstrijd, onder andere tegen de Miami Dolphins, New York Jets en de San Diego Chargers.

Pepsi Rookies of the Year waren Carolina Panthers quarterback Cam Newton en Broncos linebacker Von Miller. Waar sommigen deze prijzen al halverwege het seizoen op hun namen hadden geschreven werd het voor Miller toch nog even spannend. Een duimblessure betekende voor Miller dat hij de tweede helft van het seizoen met een groot gipsverband om zijn arm moest spelen, waardoor hij een deel van zijn effectiviteit verloor. Het sterke seizoen van San Francisco 49ers rookie Aldon Smith kon Miller’s positie echter niet meer in gevaar brengen, want waar Miller de hele wedstrijd op het veld staat is Smith alleen op het veld te vinden in specifieke pass rush situaties. Miller eindigde het seizoen met 64 tackles, 11,5 sacks en 2 forced fumbles. Cam Newton kreeg 47 van de 50 stemmen voor Offensive Rookie of the Year. Hij zette niet alleen een NFL record voor rushing touchdowns door een quarterback, maar was ook de eerste quarterback die wist te passen voor 4000 yards en rushen voor 500.

San Francisco coach Jim Harbaugh werd verkozen tot coach van het jaar. Met beperkte middelen wist hij in zijn eerste seizoen als coach het team naar de NFC Championship wedstrijd te leiden, waar de 49ers zouden verliezen van de New York Giants. Detroit Lions quarterback Matthew Stafford ging naar huis met de Comeback Player of the Year award. Na in 2010 maar 3 van de 16 wedstrijden gespeeld te hebben was 2011 een break out seizoen voor Stafford. Hij speelde alle 16 wedstrijden en leidde zijn team naar een plaats in de play-offs.

New Orleans Saints quarterback Drew Brees en Baltimore Ravens linebacker Terrell Suggs wonnen respectievelijk de Offensive Player of the Year award en Defensive Player of the Year award. Brees brak afgelopen seizoen niet alleen het 27 jaar oude record van Dan Marino (5.087 passing yards in een seizoen), maar zette ook een nieuw record voor aantal succesvolle passes (450) en completion percentage (71,6%). Suggs schreef dit seizoen 70 tackles, 14 sacks, 7 forced fumbles en 2 intercepties op zijn naam. Hij wist Vikings defensive end Jared Allen achter zich te laten, die de league aanvoerde met 22 sacks.

Dat na Drew Brees’ Offensive Player award de Most Valuable Player naar Green Bay quarterback Aaron Rodgers zou gaan was voor iedereen duidelijk. Ondanks een, in vergelijking, moeizame laatste paar weken was Rodgers in buitenaardse vorm tijdens de eerste drie maanden van het seizoen. Het uiteindelijke verlies van de Packers tegen de New York Giants kon dat succes niet bedrukken.

Onder de presentatoren van de verschillende awards waren late-night show host Jimmy Fallon, zangeres Katy Perry, Mad Men acteur Jon Hamm en Entourage actrice Emmanuelle Chriqui.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen