Preview: Greinke moet Dodgers in NLCS houden

Door

NLCS - Los Angeles Dodgers v St Louis Cardinals - Game One0nlcs150De St. Louis Cardinals wonnen dinsdagavond Game 4 in de National League Championship Series en dat zet de Los Angeles Dodgers op de rand van de afgrond. De 3-1 tussenstand betekent dat de Dodgers geen enkele wedstrijd meer mogen verliezen, want elke volgende overwinning voor St. Louis betekent dat de Cardinals naar de World Series gaan. Voor Game 5 en 6 brengen de Dodgers echter hun twee beste pitchers als starter op de heuvel, te beginnen met Zack Greinke.

Valse start vergeten
De belangrijkste taak die Greinke vanavond en Kershaw eventueel vrijdag hebben is natuurlijk winnen, maar bovenal moeten de pitchers de valse start die de Dodgers maakten in de NLCS zien te vergeten. Voorafgaand aan Game 1 zag het er immers rooskleurig uit voor LA. De mannen hadden langer rust gehad dan de Cardinals en konden openen met Greinke en Kershaw, terwijl St. Louis tot Game 3 moest wachten voor hun ace op de heuvel kwam. Geen van die aces wist echter te winnen en dat leverde vooral LA een slecht begin en dus een directe achterstand op.

Het lijkt er op dat Greinke zo langzamerhand aan de beurt is voor een ‘W’. In zijn beide starts dit naseizoen, tegen de Atlanta Braves en de Cardinals, stond Greinke slechts twee runs toe, in respectievelijk zes en acht innings. Daarbij gaf hij tien Cardinals drie slag terwijl hij maar één vrije loop toestond. Met de vorm van een der beide Dodgers-aces zit het dus wel goed. Daarbij gooide Greinke zijn beide wedstrijden in het stadion van de tegenstander. Het thuisvoordeel, en de daar vaak wat actievere bats, zouden genoeg moeten zijn voor Greinke om de serie naar een 3-2 tussenstand te brengen.

Kelly op zoek naar Pennant
Tegenover Zack Greinke en de Dodgers staat de Cardinals’ starter van Game 1, Joe Kelly. De in het zuiden van Californië geboren werper kreeg na Game 1 al de ‘W’ achter zijn naam en kan St. Louis, door zijn prestatie vanavond te herhalen, kronen tot kampioen van de National League. In de Dodgers vindt hij echter wel een line-up die hem afgelopen vrijdag eigenlijk opvallend slecht wist te raken. Onder meer Adrian Gonzalez en Nick Punto hebben al laten zien Kelly aardig te kunnen raken, terwijl behalve A-Gon ook André Ethier een pitch van Kelly al eens over de muren heen sloeg voor een homerun.

Nog meer ‘Mickey Mouse’?
Behalve de 3-1 tussenstand, de cruciale homerun van Matt Holliday en de analyses over de startend werpers blijft ook ‘Mickey Mouse-gate’ de NLCS achtervolgen. Zo liet Dodgers-manager Mattingly weten dat hij vond dat de Cardinals met twee maten meten, aangezien ze zelf ook uitbundig juichen, terwijl een ogenschijnlijk onopzettelijke worp van Lance Lynn hoog aan de binnenkant bij Yasiel Puig door enkele media werd uitgelegd als een poging van de Cardinals om een ‘boodschap’ te sturen aan Puig en de Dodgers. Well, that escalated quickly…

Ron Burgundy?
Die laatste quote is natuurlijk niet toevallig gekozen, maar vormt een lekker kunstmatig bruggetje. Niemand minder dan Will Ferrell zal voor Game 5 van de NLCS de line-ups presenteren in Dodger Stadium.

NLCS Game 5: St. Louis Cardinals (Joe Kelly) @ Los Angeles Dodgers (Zack Greinke) begint om 22:00 Nederlandse tijd.

Ook leuk om te lezen