Preview: Boston op zoek naar offensief antwoord in ALCS

Door

ALCS - Boston Red Sox v Detroit Tigers - Game Four0alcs150Dat er zaterdagavond in Boston een Game 6 in de ALCS gespeeld zal worden is na de overwinning van Detroit woensdagavond zeker. Game 5, die vanavond op het programma staat in Detroit, is dan ook van cruciaal belang. Eén van beide teams zal immers na vanavond nog maar één overwinning nodig hebben om de World Series te bereiken, terwijl het andere team zich dan geconfronteerd ziet worden met twee must-win wedstrijden op rij. 

Red Sox in de problemen?
De voortekenen voor het verdere verloop van de serie zijn alvast niet al te gunstig voor de Boston Red Sox. Vanaf vanavond gaan starters die eerder deze serie al aan de beurt zijn geweest op herhaling, en dus krijgen de BoSox opnieuw Anibal Sanchez tegenover zich, die in de eerste wedstrijd nog goed was voor zes hitless innings en liefst twaalf keer drie slag. Boston, nota bene de meest scorende ploeg gedurende het reguliere seizoen, kwam daarna ook tegen Scherzer, Verlander en Fister eigenlijk niet echt op gang.

ALCS - Detroit Tigers v Boston Red Sox - Game OneTot aan gisteren gold dat ook voor de Tigers. Zij hadden net zo goed moeite om te scoren tegen bijvoorbeeld Lester en Lackey, maar tegen Jake Peavy kwam Detroit eindelijk op gang. Daardoor stappen de Tigers met een veel beter gevoel het veld op: tegen een van de starters een beslissend aantal runs scoren om de wedstrijd op die manier in een vroeg stadium te beslissen. Bovendien sloegen de Tigers ook in Game 1 al zes honkslagen tegen Lester. Zij lijken dan ook in het voordeel voor Game 5.

Boston: zo snel mogelijk naar de Tigers-bullpen
Gezien de slechte resultaten die de Red Sox tot nu toe hebben geboekt tegen de starters van de Tigers is het geen wonder dat Boston ook vanavond zo vroeg mogelijk richting de relievers van Detroit zal willen. Anders dan bijvoorbeeld Justin Verlander is Anibal Sanchez geen pitcher die fluitend richting de 130 of 140 pitches kan. Alleen in zijn complete game tegen Minnesota mocht Sanchez dit jaar opvallend veel ballen gooien, maar liet Leyland hem zelden voorbij de 110 pitches komen, wat overigens een zeer respectabel aantal is voor welke starter dan ook.

Mocht Game 5 uitdraaien op een bullpen-battle, dan liggen er plotseling kansen voor Boston. Vergelijk immers de scores van de heren die vanaf de stoeltjes in het outfield de wedstrijden mogen betreden. De bullpen van de Red Sox stond deze ALCS nog geen enkele run toe, en in de ALDS lieten alleen Morales en Uehare een score toe. Detroit? Álle relievers stonden al een of meer runs toe in de ALCS, en ook in de ALDS was de bullpen niet perfect.

Bij twijfel: kies de Nederlander!
Ondertussen lijkt Red Sox-manager John Farrell zich vooral te concentreren op Boston’s niet lopende aanval. Een verandering in de line-up betaalde zich woensdagavond uit voor Detroit, dus waarom zou dan bij Boston niet zo zijn? In dat geval is het opletten geblazen voor Nederlandse kijkers, want dan zou Xander Bogaerts wel eens zijn opwachting kunnen gaan maken. Bogaerts kan uit de voeten als korte stop en als derde honkman en zou op die manier dus Stephen Drew of Will Middlebrooks kunnen gaan vervangen tegenover Anibal Sanchez.


ALCS Game 5: Boston Red Sox (Jon Lester) @ Detroit Tigers (Anibal Sanchez) begint om 02:00 uur Nederlandse tijd.

Ook leuk om te lezen