Preview ALDS: Texas Rangers vs. Toronto Blue Jays

Door

Toronto Blue Jays v New York Yankees

Het seizoen zit erop, de Wild Card Game is gespeeld en nu is het tijd om aan de Divisional Series te beginnen. De vier sterkste ploegen uit de American League zijn overgebleven en gaan strijden om een plekje in de World Series. Daarin zijn twee ploegen uit Texas vertegenwoordigd, maar om een mogelijke derby te realiseren moeten beide ploegen afrekenen met een hele sterke klant. De Toronto Blue Jays zijn er namelijk bij en de ploeg uit Canada lijkt te beschikken over de meest gevaarlijke slagploeg in het honkbal.

De weg naar de play-offs
Voor het eerst in 22 jaar zijn de Toronto Blue Jays er weer bij, en dit komt mede door de handelswijze van GM Alex Anthopoulos die er halverwege het seizoen alles aan deed om van deze ploeg een contender te maken, en met succes, want de AL East was een prooi voor de ploeg uit Canada.

Ondanks dat werper Marcus Stroman al vroeg geblesseerd uitviel, stonden er andere spelers op zoals outfielder Kevin Pillar en de jonge tweede honkman Devon Travis. Voeg daarbij de toevoegingen van David Price en Troy Tulowitzki toe, en de Blue Jays waren zonder twijfel één van de beste teams in het honkbal.

Aan de andere kant moesten ook de Texas Rangers het van een sterke tweede helft hebben, net als de Blue Jays keken ze halverwege het seizoen tegen een achterstand aan, maar waar de Houston Astros op rozen leken te zitten stormden de Rangers in de laatste maand voorbij de Astros en de Angels om zodoende de AL West te winnen.

Ook hier was de trade deadline een moment voor een belangrijke deal, want met Cole Hamels haalde de ploeg haar ace binnen voor de tweede helft van het seizoen, en het feit dat duurbetaalde mannen als Prince Fielder en Shin-Soo Choo eindelijk hun niveau haalden, maakte van een ooit wisselvallige ploeg een meer dan degelijke machine die zowel aanvallend als werpend met de beste mee kon.

Pitchers
De Toronto Blue Jays lijken hier over het absolute voordeel te beschikken. David Price, de ace van de Blue Jays, speelt een fenomenaal seizoen met een 18-5 record en een ERA van 2.45. Maar ook in de breedte is Toronto sterk, in wedstrijd twee wacht namelijk Marcus Stroman (4-0, 1.67 ERA) die ondanks alles toch weer op tijd fit is geraakt en nu het verschil hoopt te maken. Voeg daarbij twee goede veteranen in Marco Estrada (13-8, 3.13 ERA) en R.A. Dickey (11-11, 3.91 ERA) en het moge duidelijk zijn dat de Blue Jays zich geen zorgen hoeven te maken.

In Texas beschikken ze echter ook over een ace, en deze luistert naar de naam Cole Hamels (13-8, 3.65 ERA). Dit seizoen weliswaar niet zo dominant als David Price aan de andere kant, maar wel iemand die weet wat er bij komt kijken in de play-offs. Hamels is echter niet de eerste starter, dat is namelijk Yovani Gallardo (13-11, 3.42) die zijn draai heeft gevonden in Texas en die eerder dit seizoen al twee keer wist te winnen van Toronto (dit waren ook de enige wedstrijden die Texas van Toronto won).

Hierna zijn er echter vraagtekens, want Martin Perez (3-6, 4.46 ERA) is aangewezen als nummer drie, maar mocht daarna uitschakeling op het spel staan dan lijkt de kans heel groot dat Gallardo en later Hamels terug zullen keren om in de series het tij te keren.

Line-ups
Aanvallend draait alles bij Toronto om de beste drie-eenheid in het honkbal: Josh Donaldson, Edwin Encarnacion en Jose Bautista. Bij elkaar goed voor 120 (!) homeruns. En daarnaast beschikt de ploeg ook nog eens over Troy Tulowitzki en de ervaren catcher Russell Martin, en zit er genoeg jong talent met Kevin Pillar en Devin Goins.

Texas countert met zijn eigen drie-eenheid: Prince Fielder, Adrian Beltre en Shin-Soo Choo, maar in vergelijking met de bovenstaande heren zijn zij dit seizoen niet dusdanig indrukwekkend bezig geweest als hun collega’s in Toronto. In de breedte hebben de Rangers nog ervaren krachten als Josh Hamilton, Mitch Moreland en Elvis Andrus, maar toch lijkt Texas ook hier in de breedte net wat minder slagkracht te hebben dan de Blue Jays.

Met andere woorden: in het honkbal kan alles gebeuren, maar op papier lijken de Toronto Blue Jays overduidelijk de favoriet in deze series, die vanavond om half tien al begint.

Ook leuk om te lezen