Playoff Picture: O’s en A’s op koers voor de playoffs

Door

De laatste maanden van het baseball-seizoen zijn aangebroken. Richard van Welie bekijkt het wel en wee in playoff contention land. Deze week: De strijd om de divisietitels in de AL en de wild card-race waarin de A’s en de O’s de beste papieren hebben.

Waar in de National League de kaarten wel geschud lijken te zijn wat betreft de divisietitels (er moeten rare dingen gebeuren willen de Nationals, de Reds en de Giants hier niet mee aan de haal gaan), ligt deze strijd in zeker twee van de drie divisies in de American League nog helemaal open. De Rangers houden hoogstwaarschijnlijk hun naaste belagers, de Athletics, wel achter zich maar in de AL Central en AL East is nog niets beslist.

Strijd om divisietitels

De laatste dagen halen de Yankees en de Orioles het beste in elkaar naar boven; beide teams hebben inmiddels een aardig winning streak achter hun naam staan. Deze zeges kwamen echter niet allemaal even gemakkelijk tot stand. Zo hadden de O’s twee keer een verlenging nodig om de Mariners op de knieën te krijgen. Het derde team dat tot voor kort leek mee te strijden om de titel, de Rays, lijken te zijn afgehaakt, mede door de slechte resultaten van vorige week in de directe confrontaties tegen de Orioles en de Yankees (één gewonnen, vijf verloren).

In de AL Central gaat de strijd al weken tussen de White Sox en de Tigers. De ploeg uit Chicago heeft nu een voorsprong van twee wedstrijden, maar kan maar geen afstand nemen, waardoor Detroit zicht blijft houden op de divisietitel. Deze titel is zeer belangrijk voor beide teams, aangezien ze in de wild card-race een achterstand hebben van respectievelijk vier en zes wedstrijden op de teams die nu een wild card in handen hebben. En met nog maar dertien wedstrijden te gaan is dat toch een aanzienlijk verschil.

O’s en A’s

De twee teams die zich op dit moment via de achterdeur plaatsen voor de playoffs zijn de Orioles en de Athletics. Daarachter zit inmiddels een gaatje, want de Angels volgen pas op vier-en-een-halve wedstrijd, terwijl de Rays daar weer één wedstrijd achter staan. Hiermee hebben de O’s en A’s een comfortabele marge, gezien het aantal wedstrijden dat nog gespeeld moet worden.

Dit houdt echter niet in dat beide teams op hun lauweren kunnen gaan rusten, want vooral de A’s moeten met onder andere series tegen de Rangers (2x) en de Yankees nog vol aan de bak. De Orioles spelen drie van hun vier resterende series tegen non-contenders (Blue Jays en Red Sox) en sluiten af tegen de Rays.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen