MLB Playoff Picture: Enerverende weken in de AL

Door

De laatste maanden van het baseball-seizoen zijn aangebroken. Richard van Welie bekijkt het wel en wee in playoff contention land. Deze week: spanning in de American League, met nog twee divisies up for grabs.

 Playoff picture

AL East
Met nog zo’n 25 wedstrijden te gaan in de reguliere competitie, is de spanning in de American League alleen maar toegenomen. Waar een paar weken geleden nog twee teams zeker leken van directe plaatsing voor de playoffs, is dat er nu nog maar eentje; de Texas Rangers. De New York Yankees hebben hun voorsprong van tien wedstrijden die zij op een gegeven moment hadden vakkundig de nek omgedraaid. Na de verloren wedstrijd in Baltimore gisteravond, moet de ploeg van Joe Girardi de Orioles inmiddels weer naast zich dulden op de eerste plek in de AL East. De twee ploegen ontmoeten elkaar nog drie keer dit weekend en wie had voorafgaand aan dit seizoen kunnen denken dat deze serie zoveel invloed zou gaan hebben op het verloop van de competitie.

De Tampa Bay Rays doen met een achterstand van twee wedstrijden ook nog volop mee om de divisietitel. De komende week spelen zij nog drie keer in Baltimore en vervolgens nog drie keer in New York, waardoor dit weleens de week van de waarheid voor de ploeg van Joe Maddon zal kunnen gaan worden.

AL Central
In de AL Central gaan de Chicago White Sox en Detroit Tigers nog steeds nek aan de nek. De White Sox hebben nu een minimale voorsprong van een wedstrijd, maar de rivalen komen elkaar de komende week nog tegen in een serie van vier wedstrijden in Chicago. Allesbeslissend zal deze ontmoeting niet zijn, maar dat een van de twee dan een grote slag kan slaan, is duidelijk.

Wild card
In de AL West lijken de kaarten geschud wat betreft de divisietitel, maar daarachter vechten de Oakland Athletics en Los Angeles Angels nog voor een wild card. Ook in deze race is de spanning ongekend, want de eerste vijf teams (de uiteindelijke winnaar van de AL East even buiten beschouwing gelaten) staan op maar drie-en-een-halve wedstrijd van elkaar.

Van deze teams hebben de A’s overigens verreweg het moeilijkste programma. Hierbij springt de confrontatie met de Angels van de komende week het meest in het oog, waarna bijna alleen maar duels met andere contenders volgen. Dit houdt echter ook in dat Oakland het winnen van een wild card nog helemaal in eigen hand heeft.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen