Pistons hebben pratende coach nodig

Door

,,Chaos. Crisis in de zaal.” Deze line van Willie Wartaal bleek de afgelopen twee seizoenen min of meer de slogan van de Detroit Pistons. Eufemistisch gezegd: het klikte niet zo goed tussen John Kuester en zijn Bad Boys. General manager Joe Dumars krijgt gratis advies van de spelers: stel een hoofdcoach aan die kan communiceren.

Deze wijze raad komt van Charlie Villanueva en veteraan Ben Wallace (foto). Met dit statement laten zij duidelijk merken waar de tekortkomingen van de vorige week ontslagen Kuester liggen. In hun ogen praatte de hoofdcoach te weinig en was hij inconsequent. Zo gaven ze de man die niet echt succesvol was in Detroit (57-107) en regelmatig overhoop lag met z’n spelers nog even een klein trapje na.

,,We hebben iemand nodig die zich in ons kan verplaatsen en die met ons kan communiceren. Iemand die zijn punt maakt en dan er ook bij blijft.” Dit zijn de kwaliteiten die de 36-jarige Wallace graag opgenomen ziet worden in het zoekprofiel van de nieuwe hoofdcoach.

Ook voor Villanueva zijn goede communicatieve vaardigheden belangrijk. Belangrijker dan een goed uithangbord van de Pistons. Tom Gores, de nieuwbakken eigenaar van de franchise, knikkerde als eerste Kuester eruit en wil nu het liefst een coach halen met een sterk Pistons-verleden.

Dat blijkt tenminste uit de personen die op de shortlist staan. In die categorie vallen Mike Woodson, Bill Laimbeer en Isiah Thomas. Verder worden Kelvin Sampson, assistent-coach Milwaukee Bucks en Lawrence Frank, de rechterhand van Doc Rivers bij Boston Celtics genoemd.

De heren zijn minder uitgesproken over wie er dan voor de Pistons-groep moet komen te staan in 2011-2012. ,,Het zijn allemaal goede kandidaten. Ik denk dat Joe en Gores een goede beslissing zullen nemen. We laten het aan hen over”, klonk het ineens zwakjes uit de mond van Villanueva.

Tevens sprak hij nog wat zalvende woorden over Kuester en de slechte relatie tussen hem en zijn spelers. ,,Daar waren we allemaal schuldig aan. Veel dingen gingen mis. Maar dat is nu verleden tijd. Dat ligt achter ons. Ik wens Kuester het beste  en vanaf nu kijken we alleen nog maar naar de toekomst.”

Ook leuk om te lezen