Pirates’ super duo: Melancon en Grilli

Door

Cincinnati Reds v Pittsburgh Pirates

Als je zonder een hartaanval een team in de late innings een wedstrijd tot een goed eind wilt zien brengen, dan kun je het beste fan worden van de Pittsburgh Pirates. The Buccos hebben tot dusver een 16-0 record wanneer ze een voorsprong meenemen in de achtste inning, met dank aan set-up man Mark Melancon en closer Jason Grilli.

Van set-up man naar closer

Grilli presteerde in 2012 succesvol als de set-up man van closer Joel Hanrahan. De 36-jarige Grilli gooide 90 strikeouts in 58 2/3 innings met een 2.91 ERA en hij pakte voor de Pirates 32 holds. En op het moment dat Hanrahan werd verhandeld naar de Boston Red Sox, hoefde manager Clint Hurdle niet ver te zoek voor een nieuwe closer.

De nieuwe closer van de Pirates kwam goed uit de startblokken en pakte direct een award: Delivery Man of the Month April. Grilli heeft vijftien saves, één minder dan lijstaanvoerder Mariano Rivera, en gaf slechts twee runs op in 16 2/3 innings. Zo gooit hij minder walks (2.16) en meer strikeouts (15.12) per negen innings vergeleken met 2012.

Van washed-up naar set-up man

In die eerder genoemde Hanrahan trade kwam reliever Mark Melancon over van de Red Sox. Melancon kende een dramatisch seizoen in Boston, 0-2 record met een 6.20 ERA en regelmatig een trip naar de Minors. Al verbeterde Melancon zich in de maand september waarin hij slechts één run opgaf in 8 1/3 innings en zijn fastball 2 mph harder gooide.

Melancon, die in 2011 nog 20 saves pakte voor de Houston Astros, heeft die stijgende lijn in 2013 doorgezet. De 28-jarige reliever kreeg in twintig innings slechts één run tegen en gaat in de National League aan de leiding met dertien holds. Melancon valt de slagzone meer aan en maakt gebruik van een hoop geslagen ballen over de grond. Zijn Ground Ball to Fly Ball Ratio is 5.33 vergeleken met 2.29 over zijn loopbaan.

De cijfers spreken voor zich: 0.45 BB/9, 20.00 K/BB, 0.45 ERA en 1.81 FIP. Melancon en Grilli zijn lights out voor de Pirates en als je daarbij kijkt naar de blessure van Hanrahan, dan heeft de trade met de Red Sox goed uitgepakt voor The Buccos.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen