Pirates kiezen Cole tijdens ‘The First-Year Player MLB Draft’

Door

Elk jaar vindt begin juni de First-Year Player Draft plaats, ook wel bekend als de Rule 4 Draft. De Major League teams krijgen dan de kans om getalenteerde spelers van high schools en colleges aan hun franchise toe te voegen. De spelers die gedraft worden, moeten eerst nog een contract tekenen, maar zodra zij dat doen mogen zij in de Minor en Major League uitkomen voor hun nieuwe team.

De volgorde waarin teams spelers mogen selecteren wordt bepaald door het win-loss record van het voorgaande seizoen. Om ervoor te zorgen dat het niveau in de MLB enigszins genivelleerd wordt, mag het team dat in het voorgaande seizoen het slechtste record had als eerste kiezen in de draft. Zij kunnen zo de beste speler tekenen en krijgen op die manier de kans om een aantal seizoenen later weer terug te keren aan de top.

De afgelopen twee jaar mochten de Nationals als eerste kiezen en zij hadden de mazzel dat er in beide jaren twee hele grote talenten konden kiezen, die op dat moment ver boven hun generatiegenoten uitstaken.

Stephen Strasburg (2009) is een van de grootste pitching talenten in de MLB en is helaas geblesseerd, maar debuteerde vorig jaar met dertien strikeouts in zijn eerste wedstrijd. Vorig jaar selecteerden de Nationals Bryce Harper, een 17-jarige power hitter, die zij in het outfield gestald hebben.

Harper, nu 18 jaar oud, slaat in Single-A op dit moment .342 met 14 home runs, 42 RBIs en 12 stolen bases. De Nationals hebben al gezegd dat zij hem dit seizoen nog niet naar de MLB zouden oproepen, maar de kans lijkt erg groot dat Strasburg en Harper volgend jaar teamgenoten zijn bij de Washington Nationals.

Dit jaar mochten de Pittsburgh Pirates als eerste kiezen en zij kozen voor de rechtshandige werper Gerrit Cole (foto) van UCLA. ,,Van alle beschikbare spelers hebben we bij Gerrit het beste gevoel dat hij meteen een verschil kan maken voor ons,” legde Neal Huntington, de general manager van de Pirates, de keuze toe.

De Seattle Mariners, als tweede aan de beurt, kozen voor de linkshandige werper Danny Hultzen van de University of Virginia, waarvoor hij als junior 11-3 ging met een ERA van 1.57. Opvallend was dat de derde overall pick, Trevor Bauer, net als Cole van UCLA komt.

De eerste position player in de draft was outfielder Bubba Starling, die werd gekozen door de Kansas City Royals, voordat veelbelovende derde honkman Anthony Rendon door de Nationals werd gekozen. Men had eigenlijk verwacht dat Rendon als tweede overall zou worden geselecteerd, maar de Mariners besloten toch een pitcher te kiezen.

De Tampa Bay Rays, die nog voor de tweede ronde (na de supplemental round) al 12 spelers mochten kiezen, kozen in de eerste ronde rechtshandige werper Taylor Guerrieri, outfielder Mikie Mathook en korte stop Jake Hager.

De New York Yankees hadden vanwege het tekenen van Rafael Soriano geen first round pick, maar kozen wel een bekende naam in hun eerste pick: Dante Bichette Jr. (51ste overall). De derde honkman is de zoon van oud Major Leaguer Dante Bichette, die zijn carrière eindigde met een slaggemiddelde van .297 en bovendien een goede vriend is van Yankees manager Joe Girardi.

Ook leuk om te lezen