Philadelphia 76’ers: toekomstig NBA-kampioen?

Door

2014 NBA Draft

De Philadelphia 76ers werden door mezelf onlangs geplaatst onder de noemer ‘draft loser’. Volgend seizoen wordt er namelijk wederom één om snel te vergeten want hoge draft picks Joel Embiid en Dario Saric zullen weinig tot niet te zien zijn. En toch, de Sixers staan voor een grote toekomst. Als alles wat meezit, maken ze binnen nu en vijf jaar kans op een NBA-titel.

De Sixers slaagden er niet in om een deal te maken met de Cleveland Cavaliers om zo Andrew Wiggins als eerste te kunnen draften. Op nummer drie in de draft moesten ze zich tevreden stellen met Joel Embiid, die maanden out is met een gebroken voet, en op nummer tien met Dario Saric, die minstens nog één en mogelijk twee jaar in Europa gaat spelen. Van hun laatste vier ‘lotto picks’ zal er daardoor slechts één zijn eerste seizoen gespeeld hebben: Michael Carter-Williams. Nerlens Noel miste het volledige 2013/2014 seizoen door een knieblessure.

De grote verliezers in dit verhaal zijn daarmee vooral de fans van Philly, althans op korte termijn. Vorig seizoen wonnen de Sixers amper negentien wedstrijden in een zwakke Eastern Conference en verloren ze 26 keer op een rij, goed voor een evenaring van het record van de Cavaliers in 2010/2011. Als dit team komend seizoen 25 wedstrijden wint, zal het veel zijn.

Toekomstig kampioen?

Maar in Philadelphia leven ze op hoop. En terecht. De Sixers barsten van het talent, kunnen die basis na dit seizoen nog eens uitbreiden én hebben enorm veel cap space om enkele goede spelers aan te trekken. Als alles een beetje meezit zijn de Sixers binnen dit en vijf jaar het beste team in de Eastern Conference. GM Sam Hinkie heeft een plan voor de lange termijn. Er zijn veel risico’s en valkuilen maar de basis is er om van de Sixers opnieuw een kampioenenploeg te maken.

Om te beginnen, Michael Carter-Williams won vrij overtuigend de Rookie of the Year Award 2014. Iedereen zal eeuwig zijn NBA-debuut herinneren, met een bijna quadruple double tegen de Miami Heat. MC-W heeft zijn tekortkomingen maar met zijn lengte en veelzijdigheid is hij een meer dan degelijke floor leader voor de Sixers. Nerlens Noel viel naar plek 6 in de 2013 draft…door een blessure. In elk ander geval was hij als nummer één gegaan. Noel is een defensief beest die zijn limieten nog niet kent. De Sixers hebben met hem een speler in huis die de verdediging kan verankeren, cruciaal op de weg naar succes.

Op naar 2014. De kans dat Joel Embiid als eerste was gekozen zonder blessure, was vrij groot. Ook hier kregen de Sixers dus het mogelijk grootste talent uit de draft in hun schoot geworpen. De center uit Kameroen kan wel eens, wat men noemt, een ‘transcendent player’ worden. Vrij vertaald: een toekomstige Hall of Famer. Dario Saric is een unieke speler op zichzelf. De Kroaat heeft alles om de nieuwe standaard van de point forward te worden. Saric wordt vaak benoemd als een agressieve versie van Toni Kukoc.

Ook in de tweede ronde kozen de Sixers gewoon goed. Op 32 werd K.J. McDaniels gehaald, op 39 Jerami Grant. Beide hebben hetzelfde profiel: wings met een enorm atletisch vermogen, defensieve kwaliteiten en offensief potentieel. McDaniels en Grant hadden evengoed first round picks kunnen zijn en kunnen op termijn erg nuttige role players worden. Komend seizoen kunnen ze zich trouwens al bewijzen. Ook verder in de draft haalden de Sixers talenten met point guard Vasilije Micic, wing Jordan McRae en wing Pierre Jackson (pick in 2013).

Als alles volgens plan verloopt, kiezen de 76’ers in de 2015 draft ook in de top vijf. Met talenten als Jahlil Okafor, Cliff Alexander en Emmanuel Mudiay beschikbaar, kunnen de Sixers dus nog een stukje aan de puzzel toevoegen. En met nagenoeg iedereen op een rookiecontract kan er een ervaren ster gehaald worden de komende jaren. NBA let op, de Sixers zijn klaar voor hernieuwd NBA-succes. Er rest enkel maar één vraag: zal elk talent zijn potentieel ten volle realiseren?

Foto’s: Getty Images

2 Reacties
  1. Bart 6 jaar ago

    Philly zal wel weer mee gaan draaien in de playoffs maar ik zie ze (met dit materiaal) geen kampioen worden.

    De laatste jaren hebben aangetoond dat je minimaal 3 topspelers nodig hebt om kampioen te worden. Ik denk dat de kans niet groot is dat zowel Embiid als Noel als Saric absolute toppers worden, wellicht zelfs allemaal niet.

    • Joost 6 jaar ago

      Klopt, maar MCW en 1 of 2 van deze spelers… Best mogelijk. Ben vooral benieuwd of Noel en Embiid elkaar niet in de weg gaan lopen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen