Patty Mills: San Antonio’s geheime wapen aan de zijlijn

Door

Miami Heat v San Antonio Spurs - Game Three

Patty Mills kwam in de eerste vier wedstrijden van de NBA Finals gemiddeld drie minuten per wedstrijd in actie voor de San Antonio Spurs. Niet echt een speler om bij stil te staan zou je zeggen, maar de 24-jarige guard draagt op zijn eigen manier bij aan het succes van San Antonio.

Patty Mills is geboren in Australië. Zijn moeder hoorde bij de zogenaamde ‘Stolen generation’: kinderen van Aboriginals die door de katholieke kerk werden weggehaald bij hun familie. In 2009 werd Patty gedraft door de Portland Trail Blazers (als tweede Aboriginal ooit in de NBA) en vorig jaar verhuisde hij naar San Antonio. In het afgelopen NBA-seizoen speelde hij voor de Spurs gemiddeld zo’n tien minuten per wedstrijd.

Hoewel Patty op het parket geen hoofdrol speelt in San Antonio, is zijn rol als bankzitter niet te onderschatten. Het hartstochtelijk aanmoedigen van zijn teamgenoten is Mills’ missie geworden. Hij roept, zwaait, deelt high-fives uit en staat als eerste klaar om zijn collega’s te begroeten bij een time-out. Patty’s handelsmerk is het zwaaien met zijn handdoek.

 

Aangezien Patty Mills meestal het grootste deel van de wedstrijd op de bank zit, heeft hij genoeg tijd om de kunst van het handdoekzwaaien te verfijnen. Patty heeft tien verschillende handdoekzwaaitechnieken, waaronder The Propeller, The Slapper en The Zorro, en hij legt ze allemaal even uit in dit filmpje:

Een lokale krant printte Patty’s handdoekzwaaitips eerder dit jaar zelfs op de voorpagina.

 

Het binnenhalen van de titel voor de Spurs ligt natuurlijk vooral in handen van mannen als Parker, Leonard, Ginobili en Green, maar misschien kan Patty met een goed getimede handdoekzwaai of enthousiaste high-five net dat extra zetje geven. Het zou hem de eerste Aboriginal met een NBA-titel maken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen