Pats en Belichick halen ‘bad boys’

Door

Als iemand het kan, Fat Albert Haynesworth weer aan het footballen krijgen, dan is ‘t Bill Belichick wel. Toch slaakte de NFL even een Wow toen het nieuws van de overgang van de drie-techniek van de Washington Redskins naar de New England Patriots in de loop van de ochtend naar buiten sijpelde.

Niettemin is de uitdaging om Haynesworth weer op z’n oude Titans-niveau te krijgen voor Belichick kennelijk nog niet groot genoeg. Want aan het einde van de middag werd bovendien nog bekend dat de Patriots het ook nog wel eens wilden proberen met Chad Ochocinco, de wide receiver die bij de Cincinnati Bengals geen perspectief meer zag. ,,God is good”, tweette Ochocinco, nadat de laatste details waren gladgestreken.

Probleemgevallen of niet – Bill Belichik is in ieder geval ervaringsdeskundige. Zo’n zes jaar geleden raapte hij Randy Moss op bij het grof vuil in Oakland. Maar onder de vleugels van Belichick en geleid door Tom Brady, verpulverde Moss in 2007 het touchdown-record van Jerry Rice met 23 stuks in een seizoen. ,,Een coach als Belichick kan mij motiveren”, aldus Moss. ,,Dat heeft-ie in het verleden ook wel met anderen bewezen.”

God weet dat Haynesworth ook de nodige motivatie kan gebruiken. In 2010 kwam het tot een definitieve botsing tussen de tackle enerzijds, en coach Mike Shanahan en DC Greg Blache, die er volgens Haynesworth niets van kon, anderzijds. Fat Albert werd in december geschorst door de club, maar hij had op dat moment al lang en breed het overgrote deel van het immense contract dat hij in 2009 bij de Skins tekende ($100 miljoen, waarvan $41M gegarandeerd, en $32M te betalen na het eerste seizoen) op zijn bankrekening staan.

Als gevolg van de schorsing, bleef Haynesworth in 2010 steken op 13 tackles en slechts 2.5 sacks in 8 wedstrijden. Albert kon er echter niet mee zitten.

Belichick en de Patriots nemen een gok met het aantrekken van het duo, maar het het is gecalculeerde gok. De enige plek waar het namelijk fout kan gaan, is in de kleedkamer. En in die kleedkamer, barstensvol talent, ervaring en persoonlijkheden, zit het in Boston wel goed.

Financieel kan de club zich bovendien nauwelijks een buil vallen. Ochocinco kostte de club slechts een 5th en een 6th round draft pick, terwijl hij maar wat graag zijn contract wilde laten herstructureren. En de Redskins, die een 5th round pick als ruilobject kregen, hebben het grootste deel van Haynesworth’ contract al overgemaakt.

Ochocinco, met tien jaar in de NFL als bagage, ving afgelopen seizoen 67 passes, die goed waren voor 831 yards en vier touchdowns. De Twitter-koning moet voor Patriots-quarterback Tom Brady weer de diepe optie gaan worden, die er sinds het vertrek van Moss niet meer was. Hoewel Brady afgelopen seizoen goed was voor 3900 passing yards (en 36 TD’s), had hij geen 1000-yard receiver meer. Wes Welker maakte de meeste ‘metertjes’ met 848.

,,Belichick is iemand waar ik enorm tegenop kijk”, zei Ochocinco twee jaar geleden al eens.

Ook leuk om te lezen