Patriots blijven lachwekkend zwakke AFC domineren

Door

New York Jets v New England Patriots
De New England Patriots zijn nog altijd ongeslagen. De 20-13 overwinning op de Buffalo Bills tijdens Monday Night Football betekende de tiende zege van het seizoen. De ploeg van Bill Belichick profiteert optimaal van de zeer zwakke AFC dit seizoen en wordt waarschijnlijk pas voor het eerst serieus getest tijdens de Super Bowl.

De Pittsburgh Steelers en de Denver Broncos. Dat zijn de twee enige twee tegenstanders van de Patriots dit seizoen die op dit moment een winning record hebben. De overige veertien wedstrijden spelen de Patriots tegen tegenstander die maximaal de helft van hun wedstrijden hebben gewonnen, en vaak nog minder ook.

Flexibele schema
Het gemakkelijke programma komt door het flexibele schema in de NFL. De Patriots spelen elk jaar al zes wedstrijden tegen hun divisie’rivalen’, de Bills, de Lolphins en de Loljets. De teams hebben zich dit jaar wel versterkt, maar zijn lang niet op het niveau van de Patriots. Daarnaast spelen alle ploegen uit de AFC East tegen de NFC East en de AFC South dit seizoen. Toevallig zijn dit de twee divisies waarin geen enkel team een winning record heeft. Dat zijn dus acht extra wedstrijden tegen middelmatige ploegen.

De echte uitdagingen komen van de twee extra wedstrijden in het schema. Omdat de Patriots de divisie vorig seizoen wonnen (net als ongeveer elk jaar de afgelopen twintig jaar) spelen ze twee wedstrijden tegen andere divisiewinnaars. Voor de Patriots zijn dit de Steelers en de Broncos. De Steelers moesten het in de eerste wedstrijd van het seizoen doen zonder de geschorste ster Le’Veon Bell en komende zondag is de cruciale wedstrijd tegen de Broncos. Dit is een ploeg waar het starten van Brock Osweiler, die zondag zijn eerste start van het seizoen maakte, gezien wordt als een upgrade over Peyton Manning.

AFC Championship - New England Patriots v Denver Broncos

De wedstrijd wordt in Denver gespeeld, dus de hoogte en de goede defensie van de Broncos kunnen Brady en Co misschien afstoppen, maar het lijkt er op dat New England ook hier te sterk zal zijn. De ploeg heeft dan een goede kans om 16-0 te gaan en mag zich klaar maken voor de play-offs. Het grote gevaar voor de Patriots is dat ze dan nauwelijks getest zullen zijn. Niet dat dit in de eerste ronde van de play-offs gaat gebeuren, want het niveau van de AFC is bedroevend dit jaar. Grote uitdager leken de Bengals te worden, maar die ploeg verliest thuis van de Texans en zal in de play-offs ongetwijfeld weer bezwijken onder de druk. De enige ploeg om op te letten is Kansas City, maar dat team heeft ook niet voor niks al vijf keer verloren.

De zege op de Bills was niet overtuigend, net als de Patriots tegen de Giants al eerder ontsnapten aan een nederlaag. Wat het allemaal waard is zullen we waarschijnlijk pas zien tijdens de Super Bowl. De Patriots kunnen niets doen aan het programma en je kunt moeilijk winnen van de ploegen waar je niet tegen speelt. Maar hoe indrukwekkend 10-0 ook is, het verschil in zwaarte van het programma van teams is enorm. De grootste concurrentie van de Pats lijkt in ieder geval uit de NFC te komen. Dan zullen we ook zien of het verschil tussen de AFC en de NFC zo groot is als het nu lijkt.

Foto: Getty Images

4 Reacties
 1. Mathijs 5 jaar ago

  Iets meer credits voor Brady en Bilichick lijkt me wel op zijn plaats.

 2. Erik 5 jaar ago

  Ik ben het niet helemaal eens met sommige stukjes in dit artikel. De Patriots zijn wel degelijk getest: Colts-uit, Jets-thuis, Giants-uit, Bills-thuis. Niet al deze wedstrijden waren zo gemakkelijk gewonnen. Zondag Broncos-uit en verderop in het seizoen nog op bezoek bij de Jets zijn op voorhand niet gewonnen.

  In het begin van dit seizoen werd nog geroepen dat de Patriots het dit jaar moeilijk zouden krijgen om de East te winnen. Euh…

 3. Mr. Clutch 5 jaar ago

  Eens met bovenstaande opmerkingen. In de hele league zijn maar 10 teams met een winning record. Minder dan een derde van de teams dus. De Jets en de Bills en in mindere mate de Dolphins hebben ook slechtere records juist doordat ze van de Patriots verliezen. Verder zijn Colts, Jets(2x), Bills(2x), Giants gewoon degelijke .500 teams. De echte lolteams zijn ze dan weer niet tegengekomen.

  Ik denk dat je ook de Bengals een beetje tekort doet. Althans, ik ben op basis van dit stukje benieuwd naar je oordeel over de Packers. Voorlopig hebben alleen de Panthers een beter record in de NFC dan de Bengals in de AFC.

 4. FREDmirals 5 jaar ago

  Vorig jaar werd er nog geroepen over de NFC South dat ze maar beter hun PLAY OFF plek konden inleveren(hele divisie 22 WINS na 16 games nu al 26 WINS)
  Terwijl de vorig jaar zo sterke AFC North 38 wins nu 19 en de NFC west 37 wins en nu pas 20 tot de zwakere divisie gerekend kunnen worden,
  met als negatieve uitschieters de AFC South 16 wins en de NFC East ook 16 wins.

  dit maakt FOOTBALL zo leuk.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen