Ook Scott Brooks heeft lak aan reputaties

Door

We hebben het Chicago Bulls-coach Tom Thibodeau zien doen met Derrick Rose. En in San Antonio voert Gregg Popovich hetzelfde beleid, superster of niet. Niet presteren? Zitten. We zien het Erik Spoelstra met zijn Miami Heat-sterrenensemble echter niet zo snel presteren. Maar Oklahoma City Thunder-coach Scott Brooks deed het donderdagavond. Tijdens een must win in de Western Conference finals nog wel.

De move was gutsy en ballsy. En risicovol, jazeker. Toen pointguard Russell Westbrook – statistisch gezien niet bepaald slecht tijdens de eerste helft – aan het slot van het derde kwart weer eens slordig balverlies leed, vond Brooks het welletjes. Hij haalde zijn (een van zijn twee) sterspeler(s) naar de kant.

Westbrook ging, mokkend en mopperend. En al toeschouwend bleef hij nog minutenlang voor zich uit mopperen.

,,Ik zat daar maar, te wachten tot hij m’n naam weer zou noemen”, aldus de pointguard.

Westbrook wacht nog steeds. Brooks had voor even genoeg van Westbrook, en liet hem het gehele vierde kwart zitten. Vier bankzitters moesten het, samen met Kevin Durant, klaren. En zulks geschiedde. Westbrook’s vervanger Eric Maynor scoorde 13 punten, James Harden was goed voor 23, plus nog eens zeven rebounds en vier assists.

OKC zou uiteindelijk winnen. En een winnende coach heeft altijd gelijk. Toch?

,,Het was verrassend dat Russell niet terugkeerde”, aldus Durant. ,,Maar de vijf die in het veld stonden kregen het gedaan. En dan moet je daar als coach aan vasthouden. Zo’n team zijn wij. Je moet mij nu ook eigenlijk helemaal niet interviewen. Ga met Harden en Maynor praten. Zij hebben de wedstrijd voor ons gewonnen.”

En Kendrick Perkins: ,,De coach maakte de juiste beslissingen toen het erop aankwam. He rolled with the guys when they were rolling.”

Brooks gaf naderhand aan dat zijn beslissing minder met Westbrook als wel met het spel van Maynor van doen had. ,,Ik wilde het ritme niet verstoren”, gaf hij simpel aan. En zo was het in feite ook.

En Westbrook zelf? Perkins hield hem na afloop voor dat verschillende wedstrijdenen nu eenmaal verschillende helden verlangen. Maar serieus, had de pointguard niet geweldig de tering in dat hij het gehele vierde kwart had moeten toekijken?

,,Niet als we winnen.”

Foto: yahoo.com

Ook leuk om te lezen