Ontketende Hawks grijpen strohalm

Door

Een kat in ‘t nauw maakt rare sprongen – en is soms kennelijk tot wonderbaarlijke dingen in staat. De Chicago Blackhawks, op het randje van de afgrond na drie verliespartijen, grepen hun laatste strohalm op overleven met beiden handen aan, en bliezen de verblufte Vancouver Canucks met 7-2 de United Center uit.

De Blackhawks zouden zich maar wat graag willen spiegelen aan de Philadelphia Flyers van het afgelopen seizoen. Via de achterdeur de playoffs in na een bloedstollende shootout tegen de New York Rangers, vervolgens een 3-0 achterstand ongedaan maken tegen de Boston Bruins, om het daarna zelfs te schoppen tot de Stanley Cup finals.

Een droomscenario, maar in Chicago weten ze ook dat er in de historie van de NHL slechts drie ploegen in slaagden om een deficiet van drie nederlagen om te buigen.

Coach Joel Quenneville bekijkt het van wedstrijd tot wedstrijd, en in die zin zitten de Blackhawks op schema. ,,Natuurlijk geeft dit zelfvertrouwen, maar we realiseren ons best dat dit maar een wedstrijd is”, aldus de coach. ,,Aan de andere kant: we hebben nu wel wat van het momentum van de Canucks afgesnoept. Vanavond speelden we zonder druk, en dat zal donderdag in Vancouver opnieuw zo zijn.”

Grote inspiratie aan de kant van de thuisploeg – die het zonder verdediger Brent Seabrook moest stellen – was de terugkeer van Dave Bolland, die de voorbije zeventien wedstrijden van zijn ploeg had moeten missen vanwege een hersenschudding. Bolland legde in defensief opzicht de broers Daniel en Henrik Sedin lam, en zorgde aanvallend voor maar liefst drie assists en een goal.

Vooral voor Henrik Sedin moet de blowout zuur zijn geweest. Toen hem voorafgaand aan de wedstrijd werd gevraagd wat hij vond van de terugkeer van Bolland, antwoordde de Canucks-captain: ,,He’s just another guy.”

Breekpunt in de wedstrijd, waren de twee treffers die de Blackhawks (bij een stand van 1-1, goals van Bryan Bickell en Sami Salo) na vijf minuten in de tweede periode binnen een tijdspanne van zeventien seconden scoorden. Eerst Brian Campbell en vervolgens Duncan Keith zorgden voor een 3-1 voorsprong voor de thuisploeg.

Het was de genadeklap voor Vancouver, dat voor het einde van die tweede periode nog eens twee goals (Dave Bolland en Michael Frolik)  moest incasseren. Twee keer Patrick Sharp en een eretreffer van Daniel Sedin bepaalden tenslotte de eindstand.

Bekijk hier de samenvatting van Chicago Blackhawks-Vancouver Canucks:

Foto: life.com

 

Ook leuk om te lezen