Onduidelijkheid in CFB na serie van verrassingen

Door

Niet alleen in de top 10 was er grote opschudding, want nu de rook is opgetrokken en de nieuwe BCS rankings zijn verschenen blijkt pas hoe enorm de chaos in het achterveld is. De top 25 verandert iedere week en zoals iedere week stond de Big Ten weer eens garant voor een vreemde uitslag die alles veranderd.

Wat als eerste in de nieuwe lijst opvalt is dat TCU op plek 19 verschijnt en voor het eerst in weken weer gerankt is. Niet onterecht natuurlijk, want ze hebben pas twee keer verloren en versloegen afgelopen weekend nog de toenmalige nummer 5 Boise State. De fans van TCU (foto) waren al weken van mening dat ze een plek in de rankings verdienden en dat is nu eindelijk gelukt. Leuk is ook dat plek 25 is vergeven aan Florida State, die daarmee na een pijnlijk lange maand weer de eerste ploeg uit Florida in de ranking zijn.

Plek 18 tot en met 15 zijn vergeven aan vier ploegen uit de Big Ten, die allemaal boven Penn State terechtkomen. Niet vreemd, want Penn State verloor van Nebraska en de overige gerankte Big Ten teams wonnen wel. Meest opvallend is echter een verlies van een ongerankte ploeg; Ohio State ging onderuit tegen Purdue en daarmee is na twee weken Wisconsin plotseling weer favoriet voor de Leaders Division, want als zij in het laatste weekend in eigen huis Penn State verslaan gaan ze alsnog naar het kampioenschapsduel. Niemand in Badger Nation had na back-to-back losses tegen Michigan State en Ohio State nog rekening gehouden met een kans op de Rose Bowl, maar de deur staat toch weer open en dat zegt alles over hoe vreemd dit seizoen in deze conference is.

Opvallende uitslagen waren er ook weer genoeg; (14) Kansas State had de grootste moeite met Texas A&M en wist na een knotsgekke 22-19 laatste kwart pas met 53-50 te winnen en ook (13) South Carolina worstelde stevig tegen een door blessures geraakt Florida, maar de Gamecocks wonnen wel met 17-12. Vreemdste uitslag is echter de 45-7 overwinning van Georgia tegen verdedigend kampioen Auburn en dat de Tigers nog altijd gerankt staan (deze week plek 24) met inmiddels vier verliespartijen laat de vooringenomenheid en absurditeit van het rankingssysteem zien.

Er gingen ook nog twee teams die gerankt waren onderuit. (23) Cincinnati was enige tijd een verrassing, maar ging onderuit tegen West Virginia, die ook een ontzettend vreemd seizoen spelen. Ook ging (15) Texas onderuit in een uitwedstrijd tegen Missouri, die met 17-5 wonnen en dus slechts een field goal en een safety toelieten tegen de Longhorns.

Het was dus weer eens een vreemd weekend in het college football en wie in welke BCS Bowls en andere bowls terecht gaan komen is nog altijd niet bepaald. Er is eigenlijk nog helemaal niets duidelijk, behalve dat Oklahoma State en LSU samen op weg zijn naar de nationale titel en dat als zij vanaf nu alles winnen ze vakkundig Alabama uit die wedstrijd kunnen houden.

Sport Amerika is ook de komende weken jouw adres voor college football updates!

Ook leuk om te lezen