Onder de loep: De 0-3 teams

Door

Tampa Bay Buccaneers v Atlanta Falcons
Een regulier NFL seizoen telt zeventien speelrondes en ieder team werkt zestien wedstrijden af. Anders dan bij een sport als baseball, basketbal of het competitievoetbal zoals we dat in Europa kennen telt iedere wedstrijd dus nog zwaarder. Winst of verlies in één wedstrijd kan een gooi naar de Super Bowl betekenen of een verloren seizoen. Laten we onze focus eens leggen op de drie teams die nog geen enkele wedstrijd wonnen en kijken of ze überhaupt nog kans maken op een plaatsje in de play-offs.

Team: Tampa Bay Buccaneers
Divisie: NFC South
PF / PA: 45 / 95

De Buccaneers verloren afgelopen donderdag met 42 punten verschil van de Atlanta Falcons en daarmee noteerden ze gelijk een dieptepunt in de geschiedenis van de franchise. Het was dat de Falcons hun hand in het vierde kwart even van de versnellingspook haalden, anders had de 56-0 stand zeker standgehouden en was deze wellicht nog uitgebreid. Hoe slecht het was? Heel slecht. De Falcons noteerden 35 punten voordat de aanval van de Bucs tot hun eerste down kwam! Startende running back Bobby Rainey, vervanger van Doug Martin, verloor twee fumbles. De center, Evan Dietrich-Smith, verloor nog een bal op de Tampa 2-yard-line en de startende quarterback, Josh McCown, verliet nog voor de rust de wedstrijd met een duimblessure. De secondary liep over het veld alsof ze eerst per persoon zeven cola-beerenburg (een kruidenbitter uit Groningen) hadden weggetikt en nog nooit van een wide receiver hadden gehoord.

De tweets van Shaun King, die zijn QB carrière ooit begon bij de Buccaneers in 1999, spraken wat dat betreft voor zich.

Vorig jaar kregen de Buccaneers onder de strenge hoofdcoach Greg Schiano veel kritiek, maar wat we tot nu toe zagen in drie wedstrijden was nog veel erger. De huidige coach, Lovie Smith, is over het algemeen een baken van rust en realisme. Misschien is de blessure van McCown wel zijn redding. De voormalige QB van de Chicago Bears was al lang uitgekauwd voordat hij succesvol inviel voor de vorig jaar geblesseerde Jay Cutler. Er was echter geen enkele garantie dat hij de Bucs naar een hoger niveau zou gooien. Wellicht krijgt tweedejaars QB Mike Glennon nu een kans, want laten we eerlijk zijn, die stond vorig jaar helemaal niet slecht te gooien. Laat Smith sowieso de jeugd een kans geven, want ze hebben in Tampa niets meer te verliezen. Zelfs hun waardigheid niet meer, want die gooiden ze vorige week al op nationale televisie te grabbel.

Oakland Raiders v New England Patriots

Team: Oakland Raiders
Divisie: AFC West
PF / PA: 37 / 65

Wat waren ze er afgelopen zondag dicht bij in Foxborough tegen de New England Patriots. Tijdens de laatste twee minuten van de wedstrijden leken de Raiders terug te komen tot 16-15 na en 6-yard touchdown run door running back Darren McFadden. Rookie guard Gabe Jackson werd echter bestraft voor holding. Hoofdcoach Dennis Allen en zo ongeveer de gehele bank wist niet wat ze zagen en maakten duidelijk dat ze het een krankzinnige beslissing van de zebra’s vonden. De volgende play eindigde in een interceptie en dus het einde van een matige pot. Toch was het die interceptie die exemplarisch was voor de Raiders van dit jaar. Het team weet de key plays niet te maken en wanneer de defensie de run weet tegen te houden stagneert de aanval. Het speelplan van Oakland schittert in conservatisme, mede ingegeven door debutant QB Derek Carr. Tijdens de eerste drie wedstrijden hebben we in de Raiders nog geen identiteit kunnen ontdekken, maar Carr heeft een kans om te groeien.

Zelfs het twitteraccount van de Raiders heeft geen persoonlijkheid. Ga ze zeker volgen, want dan kom je pareltjes als deze tegen:

Toch is aan alles duidelijk dat dit team nog in de kinderschoenen staat. Er is geen enkele aanval in de league die meer zoekende is dan die van de Raiders. Het spel lijkt er op gebaseerd te zijn dat een bal juist wordt afgeleverd. Maar sprake van duidelijke schema’s om de end zone te bereiken zijn lastig te ontdekken. Echte playmakers zijn ook nog niet opgestaan. Kan het nog iets worden in Oakland? Een knappe coach die dit team nog mee kan laten doen in de AFC West, waar de Denver Broncos, San Diego Chargers en Kansas City Chiefs niet een beetje voorliggen, maar uit het zicht verdwijnen. Het is een jaar van opbouw voor de Raiders, maar of het leidt tot een stevig fundament is nog totaal niet te voorspellen.

Indianapolis Colts v Jacksonville Jaguars

Team: Jacksonville Jaguars
Divisie: AFC South
PF / PA: 44 / 119

119 punten tegen in drie wedstrijden. 119! Daarmee is het verhaal eigenlijk al verteld, maar daarmee zouden we de Jaguars te weinig aandacht geven en bovendien te kort doen. Het team van Gus Bradley, zo’n naam die je in een serie verwacht, is al jaren het lelijke eendje van de NFL en tot nu toe lukt het heel aardig die status te behouden. Er ging veel gejuich op toen de Jags Blake Bortles als derde speler uitkozen op de laatste draft, maar net zoveel wenkbrauwen werden gefronst. Waarom Bortles gelijk kiezen in een jaar waarin de QB geen hoge ogen gooide? En dan doe je dat en dan start je met Chad Henne en geef je hem het volle vertrouwen. Het zo voorspelbaar dat je er bijna naar van wordt. Komende speelronde staat gewoon Bortles de ballen te gooien en dat zag iedereen al van mijlen ver aankomen. We kunnen wel stellen dat het seizoen van de Jaguars deze week is begonnen.

Het is voor het publiek wat nog naar het stadion komt te hopen dat Bortles een frisse wind zal veroorzaken bij de Jaguars. De Jaguars die is de vorige eeuw divisiekampioenschappen vierden in de AFC Central en ooit de carrières van Dan Marino en Jimmy Johnson in het slot gooiden. Daarna is het echter alleen maar bergafwaarts gegaan. Het naseizoen werd nog wel twee maal behaald, maar falende drafts en dus quarterbacks brachten nimmer stabiliteit. Het feit dat er nu zwembaden in het stadion zijn geïnstalleerd zijn een duidelijk teken dat ook de Jaguars zelf bekennen dat je voor alles behalve football naar EverBank Field komt. Waarom deze korte ‘bloemlezing’ over de Jaguars? Omdat er sportief maar weinig te melden valt. Waar de Bucs en Raiders op termijn nog veel aardig kunnen meedoen, lijken de Jaguars kanonnenvoer voor hun tegenstanders. En er is niemand om de kogels op te vangen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen