Onder de loep: cornerbacks Sherman, Haden en Peterson

Door

Cornerback

En daar is contractverlenging nummer drie voor een gelauwerde cornerback. Arizona Cardinals’ Patrick Peterson zet, na Richard Sherman en Joe Haden, zijn krabbel onder een lucratieve overeenkomst. It’s good to be a cornerback!

Doordat de NFL een pass happy league is – vorig seizoen werd er een alltime high 56,6 procent gegooid met de bal – wordt er momenteel veel geld gespendeerd aan spelers die deze pass kunnen onderbreken. De afgelopen maanden draaide het vooral om een trio cornerbacks die rijp waren voor een contractverlenging: Richard Sherman (Seattle Seahawks), Joe Haden (Cleveland Browns) en Patrick Peterson (Arizona Cardinals).

Grasmat
Eerst de financiële cijfers van de drie grootverdieners op een rij. Sherman (26) ondertekende als eerste zijn nieuwe contract: hij verdient in vier jaar 57,4 miljoen dollar, waarvan 40 miljoen dollar gegarandeerd is. Haden (25) kreeg een verbintenis voor vijf jaar ter waarde van 68 miljoen dollar, waarvan 45 miljoen dollar gegarandeerd is. Tot slot signeerde Peterson (24) zijn vijfjarige overeenkomst in ruil voor 70 miljoen dollar, waarvan 48 miljoen dollar gegarandeerd is.

Uiteindelijk staat Peterson financieel gezien dus op de hoogste trede. Maar tijdens de contractverleningen werd er al hevig gediscussieerd over wie de beste cornerback is, niet in de laatste plaats door de drie CB’s zelf. Vooral Sherman en Peterson kruisten meerdere malen de degens op Twitter. Maar de vraag blijft: wie van dit trio is de beste cornerback op de grasmat?

Coverage
Als we het vorige (reguliere) seizoen analyseren, dan valt vooral op dat quarterbacks de bal fors minder gooien in de richting van de wide receiver in de buurt van Sherman. Maar procentueel gezien heeft een quarterback wel de meeste kans op een gecompleteerde pass als de Seattle Seahawk de opponent is. Haden schittert vooral in deflected passes en gecombineerde tackles, terwijl Peterson er bij geen één statistiek bovenuit springt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar een cornerback op basis van enkele basiscijfers te beoordelen, gaat te kort door de bocht. Bij iedere play kan de CB namelijk een andere taak hebben; voert hij een zone, man-to-man of press coverage uit? En wordt de top wide receiver opgesteld tegenover hem?

Wanneer we naar de moeilijkste techniek kijken, dan zien we dat Sherman in de man-to-man coverage anders op de proef is gesteld dan Haden en Peterson. De Brown en Cardinal hadden in respectievelijk 10 en 11 wedstrijden primair de taak om hun WR te shadowen. Voor Sherman gold dit in geen enkele game van 2013; hij had een nadrukkelijke mix qua coverage-taak. Daar komt bij dat Haden in 65 procent van de plays wel te maken had met de nummer één wide receiver van de tegenstander, tegenover 55 procent voor Peterson en slechts 27 procent voor Sherman.

Uiteindelijk kiest de tegenstander ervoor welke wide receiver er tegenover welke cornerback komt te staan. Dat Sherman minder vaak met een WR1 duelleert, is ook het resultaat van zijn vertoonde spel. Van de 59 passes in zijn area, wist de Seahawk er namelijk wel 8 (lees: 13,5 procent!) te onderscheppen – waarmee hij het INT-lijstje van 2013 aanvoert.

 

 

 

 

Shutdown
Voor de één geldt het tracken van de nummer één wide receiver van de tegenpartij als voorwaarde voor de titel ‘beste cornerback’, maar voor de ander telt het shutdownen van een deel van het veld als belangrijkste maatstaf. Hoewel er altijd discussie blijft over wat een cornerback tot de beste maakt, lijkt Sherman momenteel die eer toebedeelt. Niet alleen op basis van zijn plays, maar ook vanwege de plays die de tegenstander niet richting hem durft te maken.

Plus, een Super Bowl-ring en de cover van Madden helpt natuurlijk ook.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen