Olympisch Dagboek (12) – Kirilenko, Love, Rubio

Door

Sport Amerika volgt het olympisch basketbaltoernooi op de voet. Recaps, nieuwtjes en natuurlijk andere, wat meer irrelevante, zaken. Tot en met de finale lees je alles in het olympisch dagboek. Dag 12: Kirilenko, Love, Rubio.

De Russen zijn bezig aan een prima toernooi in Londen. Een belangrijke reden hiervoor is Andrei Kirilenko. In de groepsfase opende hij het toernooi met een 30+ wedstrijd en favoriet voor de finale Spanje werd verslagen. Nu wachten de Spanjaarden in de halve finale opnieuw. In het groepsduel speelde Kirilenko niet zo sterk, hij raakte slechts twee van zijn acht schoten en eindigde op acht punten. Hij pakte daarnaast acht rebounds. Als hij in de halve finale dominanter aanwezig is, zal dat de kansen op een zege voor Rusland alleen maar vergroten.
Het is mooi om Kirilenko zo goed bezig te zien in de wetenschap dat hij komend jaar weer terugkeert in de NBA. Vorig jaar verliet hij na tien jaar de Utah Jazz en de NBA vanwege de lock-out en speelde een uitstekend seizoen bij CSKA Moskou. Samen met Nened Krstic leidde hij Moskou naar de finale van de Euroleague, waar zijn team een voorsprong van 19 punten verspeelde en uiteindelijk met 62-61 verloor van Olympiakos. Kirilenko werd echter wel uitgeroepen tot de toernooi MVP. Dit seizoen komt hij terug in de NBA, bij de Minnesota Timberwolves. De Western Conference loopt over van talentvolle teams, maar de Timberwolves zouden wel eens de verrassing van het jaar kunnen worden.
Picture this: een ervaren coach in Rick Adelman, een alleskunner met Kevin Love, de talentvolle Derrick Williams, een dynamische point-guard genaamd Ricky Rubio (potentieel top vijf in de NBA) en een nog dynamischere shooting guard (mits fit), de verloren zoon Brandon Roy. Voeg hier Andrei Kirilenko bij en je hebt een aardige line-up. Het is -nog- geen materiaal voor een titel, maar er worden stappen in de goede richting gezet in Minnesota. Hoe dan ook, de komst van een Kirilenko spelend zoals hij doet tijdens deze Olympische Spelen is een verrijking voor de league en voor het team. Houdt ze in de gaten, Minnesota Timberwolves.

Ondertussen noteerde LeBron James tegen Australië de eerste triple-double in de olympische geschiedenis van Team USA. Waarschijnlijk zal hij net niet de meest scorende Amerikaanse basketballer worden aller tijden. Hij moet nog 45 punten scoren om David Robinson in te halen. Dat gaat hij in twee duels naar alle waarschijnlijkheid niet redden en terugkomen voor een vierde Olympische Spelen? Lijkt onwaarschijnlijk.

Lees hier het olympisch dagboek van gisteren: Bryant Bash.

Ook leuk om te lezen