Obama: clubs en spelers moet het zelf oplossen

Door

Zouden de spelers en de NFL-eigenaren dan eindelijk een stukje dichter bij elkaar zijn gekomen? Wie zal het zeggen, maar donderdag werd in ieder geval besloten om de deadline van het aflopen van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst met 24 uur op te schorten.

De deadline lag aanvankelijk vast op donderdagavond 11 uur Nederlandse tijd.

Ondertussen werd zelfs Barack Obama, president en Chicago Bears-fan, gevraagd om zijn licht op de zaak te laten schijnen.

Zijn boodschap: ,,Clubeigenaren, van wie de meesten rond de miljard dollar bezitten, en spelers, die op hun beurt miljoenen verdienen, moeten het zelf maar oplossen. Ik heb het namelijk te druk met andere zaken.”

,,In moeilijke tijden als deze,” stelde Obama, ,,waarin mensen moeten bezuinigen, compromissen sluiten en zich zorgen maken over de hypotheek en de studie van hun kinderen, moet het voor de twee partijen mogelijk zijn om onderling tot een oplossing te komen, zonder dat de president van de Verenigde Staten tussen beide komt.”

,,Ik ben een groot football-fan,” vervolgde de president, ,,maar ik denk dat een industrie die negen miljard dollar per jaar aan inkomsten genereert, zelf wel met een oplossing kan komen hoe dat bedrag eerlijk te verdelen, zonder dat dat ten koste gaat van de fans. Zij zorgen per slot van rekening voor al het geld dat ze verdienen.”

Spelers en clubs liggen met elkaar in de clinch over de toekomstige verdeling van die inkomsten. De spelers krijgen volgens het aflopende contract zestig procent, maar de clubeigenaren willen, onder meer om nieuwe stadions te bouwen en -onderhouden, een groter stuk van de taart.

Foto: farm4.static.flickr.com

Ook leuk om te lezen