‘Nog twee, drie starts voor Strasburg’

Door

Midjaren negentig rapte Chuck D, frontman van Public Enemy, al ‘shut ‘em down’. Dat was toen overigens een politiek statement. Maar deze kreet is nu wel van toepassing op Stephen Strasburg. Zijn heuveltijd in 2012 lijkt nu echt gekomen.

Volgens Washington Nationals-manager Davey Johnson start zijn ster hooguit nog twee of drie keer. Dan is het basta. Over en uit. Zitten geblazen. ,,In het vliegtuig zei ik tegen hem: ‘Je hebt er nog maar een paar te gaan’”, aldus Johnson.

De discussie om de jonge werper uit de rotatie te halen, speelt al het hele jaar. Wel of niet doen? Wat de Nationals betreft, komt Strasburg ergens in september niet meer uit de dug-out. Hij heeft een inningslimiet – niemand weet exact bij hoeveel innings die grens ligt – en daar houdt general manager Mike Rizzo zich aan.

Hij is de man die bepaalt wanneer Strasburg met verplichte vakantie gaat. Johnson zegt dat er een strak plan ligt over hoeveel innings hij gooit per wedstrijd, al maakt zijn uitleg het niet echt duidelijker. ,,Hij zou zo tien innings kunnen gooien, maar dat kunnen er ook zo maar vijf zijn. Ik heb ‘Rizz’ gevraagd of hij hem al na drie van de heuvel af wilt hebben om zo wat innings te sparen.”

Vorig seizoen hielden de Nats Jordan Zimmerman op 161 1/3 inning. Ook hij kwam toen terug van een serieuze blessure, zoals Strasburg in 2011 ook herstelde van Tommy John operatie. De verwachting is dat Rizzo rond de 160 innings zegt: ,,Nu is het genoeg geweest.” Strasburgs teller staat nu op 150 1/3.

Zondag verschijnt hij weer op de heuvel tegen de Cardinals. Vrijdag 7 september zou de 24-jarige voor het laatst in actie kunnen komen als de Nats de Miami Marlins ontvangen. Of hij sluit zijn jaar af op woensdag 12 september bij de New York Mets, tenminste als de Nats zich aan hun woord houden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen