NHLPA kiest voor invoering hybrid icing

Door

Game 4 - Buffalo Sabres v New York Islanders

Vlak voor het begin van het nieuwe seizoen heeft de NHLPA ingestemd met een regelwijziging omtrent het toepassen van de icing-regel. Hybrid icing vervangt het oude touch-icing, dat al sinds 1937 gebruikt werd. De nieuwe regel is bedoeld om het aantal zware blessures in de NHL in te perken.

De nieuwe regelwijziging houdt in dat scheidsrechters eerder mogen affluiten voor icing. Voorheen vond bij een pass van achter de middenlijn een race naar de puck plaats. Volgens het nieuwe hybrid-icing mag de scheidsrechter affluiten indien de verdedigende speler een voorsprong heeft op zijn aanvallende opponent. Hierdoor kunnen heftige botsingen bij de boarding voorkomen worden.

Een goed voorbeeld daarvan is de zware blessure van Joni Pitkanen (Hurricanes). De verdediger brak in april bij de race tegen icing zijn hielbeen op acht plaatsen.  Met hybrid icing had deze blessure allicht voorkomen kunnen worden. Pitkanen moet het volledige aankomende seizoen missen en er wordt zelfs gevreesd voor het einde van zijn carrière.

Vorig seizoen werd de regel al getest in de AHL en de geluiden van coaches en spelers waren voornamelijk positief. Toen de lockout over was werd de regel weer aangepast, maar dit was een maatregel om de regels tussen de NHL en de AHL op een lijn te houden. In het voorseizoen is de regel ook door de NHL-teams getest. De spelers mochten hierna stemmen of de regel geïmplementeerd zou worden in het spel. Spelersvakbond NHLPA maakte bekend dat de spelers voor de invoering van de regelwijziging zijn. De wijziging geldt ook voor de AHL.

“Het maakt het spel veiliger voor de spelers en wij vinden dat belangrijk”, aldus Bill Daly van de NHLPA. “Het zal wel een omschakeling zijn voor de scheidsrechters, maar in de voorbereidingswedstrijden die ik heb gezien, zag ik dat de scheidsrechters de regel steeds beter en consistenter hanteerden.” De regels worden per direct ingevoerd.

Het seizoen in de NHL begint vannacht.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen